Vrtić

Rezanci s pavlakom: Raste broj otrovane djece u Sarajevu

Vijesti / Flash | 23. 04. 2015. u 13:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) primljena su 73 pacijenta za koje se pretpostavlja da su otrovani hranom, a zasad je hospitalizirano njih 27 - kazala je glasnogovornica KCUS-a Azra Dedajić za Fenu.

Radi se o mališanima iz vrtića u okviru JU "Djeca Sarajevo", ukazana im je ljekarska pomoć i njihovo zdravstveno stanje se prati.

''Prema izjavama roditelja djeca su konzumirala rezance s pavlakom'', rekla je Dedajić.

Kod djece je zabilježena visoka temperatura, opća slabost, iscrpljenost, dijareja i povraćanje. Prvi pacijenti pomoć su zatražili u utorak uvečer. Rezultati bakteriološke analize očekuju se unutar 72 sata.

Iz Javne ustanove 'Djeca Sarajeva' još uvijek nema nikakvih službenih očitovanja.

JELOVNIK ZA MJESEC MART 2015

Posted by JU Djeca Sarajeva on Tuesday, March 3, 2015


Ministarstvo zatražilo izjašnjenje menadžmenta JU 'Djeca Sarajeva'

S ciljem informiranja javnosti o okolnostima da su na Infektivnoj klinici hospitalizirana djeca - korisnici usluga JU „Djeca Sarajeva“ te kako se sumnja na trovanje hranom, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je odmah, po saznanju za navedene okolnosti, zatražilo pisano izjašnjenje od menadžmenta JU Djeca Sarajeva.

Menadžmentu ustanove naloženo je da odmah dostavi detaljne informacije o navedenoj okolnosti i mjerama koje je poduzeo kao nadležni organ odgovoran za odgojno-obrazovni proces u ustanovi, a što podrazumijeva i siguran boravak i ishranu korisnika usluga.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je od menadžmenta zatražilo dostavljanje preciznih podataka o broju djece koja su primljena na Infektivnu kliniku, da li se radi o djeci koja borave u jednom ili više vrtića, podatke o nalazu Sanitarne inspekcije kao i podatak o mjerama koje je menadžment ustanove poduzeo kako se ovakve i slične pojave ne bi ponavljale u budućnosti.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, u svojstvu člana delegacije Vlade Kantona Sarajevo, jutros je posjetio Infektivnu kliniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i uvjerio se da djeca nisu životno ugrožena od posljedica trovanja hranom.

Nakon što se utvrde stvarni uzroci trovanja djece na osnovu nalaza Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstvo će zahtijevati od menadžmenta i Upravnog odbora JU 'Djeca Sarajeva' poduzimanje mjera iz svoje nadležnosti.

O svim daljnjim aktivnostima u vezi sa ovim slučajem javnost će biti blagovremeno informirana, priopćila je Press služba Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close