Crnadak

Rezolucija o Srebrenici: Dokument riskantan po budućnost BiH

Vijesti / Flash | 15. 06. 2015. u 07:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak smatra kako nacrt rezolucije o Srebrenici, koji bi na inicijativu Velike Britanije trebao biti razmatran u Vijeću sigurnosti UN-a, nije prihvatljiv za srpski narod i da je cijela priča o ovom dokumentu riskantna po buduće odnose u BiH.

Crnadak je naveo da Ministarstvo vanjskih poslova BiH još prikuplja informacije o ovom dokumentu, ali da se na osnovu saznanja može reći da je neprihvatljiv.

"Generalno, rezolucije nisu najbolji način za odavanje počasti žrtvama. Tako ni ova, bar u nacrtu, neće doprinijeti poboljšanju odnosa u BiH", rekao je Crnadak za Press RS.

Naglasio je kako o ovom dokumentu nije razgovarao s predstavnicima Rusije.

"Nadam se da će predstavnik te zemlje staviti veto ukoliko tekst navedenog dokumenta bude drastično loš", dodao je Crnadak.

Odgovarajući na pitanje hoće li rezolucija dodatno poremetiti odnose u regiji, te ho će li tome doprinijeti i "slučaj Orić", Crnadak kaže kako se oba slučaja događaju u nevrijeme.

"Zato moramo biti hladne glave i ne dozvoliti da bude ugrožen proces popravka odnosa u regiji. U tom smislu očekujem i uspješnu posjetu posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu", rekao je Crnadak.

Inače, mediji su objavili kako Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Cijećem sigurnosti UN, a da su "glavne mete" ofanzive povodom obilježavanja 20 godina od zločina u Srebrenici Republika Srpska i njezin predsjednik Milorad Dodik, prenosi Srna.

Vijeće sigurnosti UN trebalo bi raspravljati o rezoluciji o Srebrenici 7. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close