Zenica

Rudari ne žele izaći iz jame Raspotočje

Vijesti / Flash | 11. 12. 2014. u 13:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari jame Stranjani RMU Zenica odbijaju izići iz jame dok im se ne obrate nadležni iz uprave Rudnika i Elektroprivrede BiH, objavila je BHRT.

Kako se doznaje od članova Sindikata rudnika i rudara, razlog za takvu odluku je maćehinski odnos uprave Rudnika i Elektroprivrede BiH prema pogonu Stranjani, zastarjela oprema i neulaganje.

Još uvijek se ne zna koliko je rudara odbilo napustiti jamu.

Predsjednik sindikata Rudnika Zenica Mehmed Oruč rekao je za ZenicaBlog kako Sindikat nije organizator prosvjeda.

''Čim sam dobio informaciju o tome, kontaktirao sam upravnika jame. On mi je rekao da je razlog tog prosvjeda traženje rudara da im se uputi oprema za bušenje i ispitivanje jame. Iskreno, ostao sam bez teksta, jer mi nije jasno da takav zahtjev postavljaju rudari'', kazao je Oruč.

Na upit što je s plaćama te drugim obvezama prema rudarima, Oruč kaže kako je prioritet sindikata da u izuzetno složenoj situaciji "osigura ono zbog čega rudari rade".

''Prosinac je mjesec kad treba osigurati plaću, rudarsku nagradu za Dan rudara, regres, topli obrok. U situaciji kad se kopa 15.000 tona u cijelom rudniku, to nije dovoljno za jednu jamu, a kamoli za 1.400 radnika. U Stranjanima ima 270 ljudi, a u jami ih u tom trenutku moglo biti nekoliko desetina'', kazao je Oruč.

Inače, stara je priča o lošem položaju rudara u BiH, koja je aktualizirana nakon nesreće u jami Raspotočje kada su u rujnu smrtno stradala petorica rudara. Nakon toga uslijedila su obećanja o poboljšanju uvjeta, a obiteljima stradalih vlasti su isplatile novčanu odštetu prema kojoj život rudara vrijedi 20 tisuća KM.

Kopirati
Drag cursor here to close