Rukovodstvo SDU-a: Povući odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja

Vijesti / Flash | 27. 01. 2016. u 17:26

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rukovodstvo Socijaldemokratske unije (SDU) traži od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH da povuče odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja, priopćeno je iz te stranke.

Ovu odluku VSTV-a rukovodstvo SDU-a smatra diskriminacijskom, posebno prema pripadnicima bošnjačkog naroda, odnosno islamske konfesije gdje je hidžab kod žena obvezni dio odjeće i tradicije. Odluka također znači kršenje prava svakog pojedinca na slobodno ispoljavanje vjerske pripadnosti, i to u institucijama koje treba da vode primarno računa o zaštiti ljudskih prava - pravosudnim institucijama BiH, navodi također rukovodstvo SDU-a.

Sekularno društvo se ne može graditi na uskraćivanju prava na slobodu vjeroispovijesti uvođenjem retrogradnih pravila, već upravo suprotno, poštivanjem prava svakog pojedinca na njegovo slobodno ispoljavanje vjerskih osjećanja. Stoga bi sasvim logična reakcija bila povlačenje odluke VTSV-a jer se praktično odnosi samo pripadnike jednog od tri konstitutivna naroda u BiH, navedeno je također.

''Što se tiče reakcija na ovu odluku koje su došle od nekih parlamentaraca i političkih subjekata, u kojima je izražena njihova zabrinutost agresivnom sekularizacijom društva, sugeriramo im da se osvrnu malo na rad entitetskih pravosudnih institucija u entitetu Republika Srpska ili u dijelu entiteta Federacija BiH, u zapadnoj Hercegovini. Neka ispitaju i vide postoje li u tim entitetskim pravosudnim institucijama npr. slična diskriminatorna ograničenja u pogledu slobode vjeroispovijesti ili tamo uopće nema zaposlenih Bošnjaka i Bošnjakinja na kojima bi se ta pravila primjenjivala.

Interesantno je istaknuti da svi oni koji se zbog ove odluke VTSV-a sada stavljaju u zaštitu u prvom redu Bošnjaka, uopće ne vode računa o stanju ljudskih prava Bošnjaka ili drugih konstitutivnih naroda u BiH i u drugim sredinama, već vode politiku populizma od Marindvora do Baščaršije '', citat je iz ovog priopćenja.

Rukovodstvo SDU-a BiH upozorava da je već postala ustaljena praksa da se sekularizam u obliku restriktivne norme koja se u pravilu odnosi uglavnom na Bošnjake nameće u Sarajevu i još u dva ili tri grada u Federaciji BiH, dok su vjerska obilježja isključivo jedne konfesije potpuno normalna pojava u javnim institucijama, pa čak i školama u ostalim dijelovima BiH.

Stoga SDUBiH kategorički odbija da prihvati duple kriterije i diskriminaciju bilo kog od tri konstitutivna naroda ili građana u bilo kom dijelu BiH, priopćeno je iz te stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close