Dizanje zavjese

Rusija neće ostati dužna američkim snagama ako se pojave

Vijesti / Flash | 15. 06. 2015. u 13:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj nije želio komentirati moguće planove SAD o razmještanju teške vojne tehnike u nekim zemljama Europe do službenog priopćenja Washingtona.

Međutim, rusko Ministarstvo obrane je obećalo "adekvatan odgovor" ako se u istočnoj Europi pojave američki tenkovi, javile su ruske agencije.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, odbio je komentirati medijske izvještaje po kojima bi SAD mogle instalirati tešku vojnu tehniku u bazama u baltičkim zemljama Litvji, Letoniji i Estoniji, kao i u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i možda Mađarskoj.

''Kada bude službenog priopćenja, tada ćemo komentirati. Nikakvih izjava SAD na tom planu nije bilo, zato nemam što reći'', rekao je Peskov, a prenosi Tas.

Putinov glasnogovornik je također odrično odgovorio na pitanje je li tijekom vikenda iz ruske predsjedničke administracije vođen razgovor o tome s kolegama iz SAD.

''Ne, u subotu smo bili u Bakuu, bavili smo se drugim pitanjima, a u nedjelju smo odmarali'', naveo je Peskov.

Agencija Interfaks prenijela je, pak, izjavu koordinatora uprave generalnih inspektora Ministarstva obrane Jurija Jakubova da će Rusija moći adekvatno odgovoriti na raspoređivanje tenkova, artiljerijskih sustava i drugog teškog naoružanja SAD i zemalja NATO-a u zemljama istočne Europe i Baltika.

Prema njegovim riječima, to bi predstavljalo "najagresivniji potez Pentagona i NATO-a od vremena Hladnog rata iz prošlog stojeća", a "Rusija ne bi imala izbor već da jača svoje snage i sredstva u strateškom pravcu na zapadu".

''U prvom redu, bit će ojačana grupa vojske duž cijele zapadne granice Rusije, uključujući nove formacije tenkovskih, artiljerijskih i zrakoplovnih jedinica. Raketna brigada u Kalinjingradskoj oblasti će se ubrzanim tempom naoružavati novim operativno-taktičkim raketnim sustavima 'Iskander', značajne izmjene pretrpjet će ruska grupa u Bjelorusiji, i tako dalje'', rekao je Jakubov.

Ruski general je naglasio kako je Rusija istupila iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Europi (CFE) i da prilikom provođenja uzvratnih mjera ne bi bila ograničena, kao što je to ranije bilo, brojnim stanjem tenkova, zrakoplova i artiljerijskih sustava u pograničnim regijama.

Tas je prenio izjavu predstavnika tajništva za obranu SAD Stevea Warrena da Pentagon još nije donio nikakvu konačnu odluku o razmještanju teške vojne tehnike u Europi, prenosi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close