nema mrdanja

Rusija stoji iz Srpske

Vijesti / Flash | 19. 06. 2015. u 09:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema promjene politike Ruske Federacije prema BiH i analitičari koji to tvrde na osnovu posljednjeg komunikea Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su u krivu'', poručio je ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov, koji u intervjuu Srni naglasio kako je stav Ruske Federacije ostao dosljedan i da njegova zemlja, kao potpisnik Daytonskog mirovnog sporazuma, čvrsto stoji na strani Republike Srpske u zaštiti njezinih legitimnih prava.

Na pitanje predstavlja li nekoliko posljednjih prijedloga rezolucija koje se odnose na Srebrenicu pokušaj destabilizacije Republike Srpske, rekao je kako nije na njemu da daje takve procjene.

"Činjenica je da su svi lideri u Republici Srpskoj ali i srpski predstavnici u institucijama BiH izrazili protivljenje takvim rezolucijama i s obzirom na jedinstven stav srpskih lidera u vezi s tim pitanjem pokazuje se da takav način donošenja rezolucija ne predstavlja doprinos u svrhu pomirenja", naglašava Ivancov.

Kada je riječ o mogućem vetu Ruske Federacije na tekst britanske rezolucije pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, naglasio je kako će njegova zemlja definitivno imati stav u vezi s tim ali da je u ovom trenutku još prerano da se o tome govori.

"Tekst će razmatrati stalne članice Vijeća sigurnosti UN i ostale zainteresirane zemlje. Ovismo o rezultatima bit će donesena odluka o tome kako ćemo reagirati na tu rezoluciju i hoćemo li je podržati, uložiti veto ili biti suzdržani. Brojne su opcije", pojasnio je.

Ivancov je ocijenio da činjenica da je BiH preuzela predsjedavanje Vijećem Europe u ovoj godini pokazatelj da je ona odgovoran međunarodni partner.

"Iz naše perspektive BiH je preuzimanjem predsjedavanja Vijećem Europe pokazala da je kredibilan međunarodni partner i da nema više potrebe za međunarodnim protektoratom, te da je vrijeme da se OHR zatvori", ističe Ivancov koji smatra da, uz postojanje dovoljno volje, ni pitanje "pet plus dva uvjeta i ciljeva" za zatvaranje OHR ne bi trebalo predstavljati problem.

Kada je riječ o pristupanju BiH NATO-u, ruski veleposlanik je ponovio stav da se njegova zemlja protivi da BiH uđe u Sjeveroatlantski savez kako iz praktičnih, tako i iz političkih razloga.

"I u posljednjem komunikeu nakon sjednice Vijeća za provedbu mira u Sarajevu jasno se navodi da zemlje članice NATO-a i Japan podržavaju napredak ka euroatlantskim integracijama zemlje. Tu je pozicija Ruske Federacije više nego jasna", istaknuo je Ivancov.

Pojasnio je kako ulazak BiH u članstvo NATO iz praktičnih razloga nije dobar, jer bi zemlja bila uvučena u konflikte u kojima joj nije mjesto, a iz političkih razloga jer nema konsenzusa za takvu integraciju.

Kopirati
Drag cursor here to close