Svi ratni zločini

Ruska kontra rezolucija o BiH danas u Vijeću sigurnosti UN-a

Vijesti / Flash | 29. 06. 2015. u 07:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija Rusije pri Ujedinjenim narodima (UN) podnijet će danas prijedlog rezolucije o Bosni i Hercegovini u Vijeću sigurnosti, čije će stalne članice odmah početi konsultacije o nacrtu koji je Moskva dostavila kao kontraprijedlog britanskom dokumentu o Srebrenici, piše danas beogradska štampa.

Istovremeno, kako navode "Večernje novosti", Beograd će na adrese predstavnika 15 država u Vijeću sigurnosti poslati novo pismo, u kojem će ukazati da je britanska inicijativa za Srbiju neprihvatljiva i da nije u interesu ni Srbije, ni regije, jer ne doprinosi pomirenju već stvaranju novih tenzija.

Kako "Blic" prenosi iz diplomatskih izvora, u ruskoj rezoluciji se ne navodi Srebrenica niti bilo koji drugi zločin, već se osuđuju svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Rusija, također, u dokumentu insistira na poštovanju Daytonskog sporazuma za BiH, kao i na pomirenju među narodima i suradnji država regije.

"Večernje novosti" navode i da, prema ruskoj vladi, ovakav dokument mnogo više odgovara raspravi o stanju u BiH, koja će se 7. srpnja voditi u Vijeću sigurnosti, od rezolucije koja bi se bavila „bilo kojim pojedinačnim zločinom, pa i srebreničkim“ pišu "Večernje novosti".

Prema pisanju tog lista, London je s negodovanjem reagirao na potez Moskve, koja je praktično uložila kontra rezoluciju britanskoj, dok Britanija nema namjeru da povuče svoj tekst.

"Teoretski, Vijeće sigurnosti može da raspravlja o obje rezolucije, što nije ustaljena diplomatska praksa, ili da na stolu ostane samo britanska, jer je ona prva podnijeta", dodaju "Novosti".

Ovaj list podsjeća i da je prije podnošenja ruske rezolucije, Britanija računala na podršku još sedam od 15 članica - Francuske, SAD, Čada, Jordana, Litve, Malezije i Novog Zelanda, ali da bi, nakon poteza Moskve taj odnos snaga mogao da se promjeni.

Izvori "Novosti" tvrde i da Britanija računa na podršku svog tradicionalnog saveznika Novog Zelanda, koji od 1. jula preuzima predsjedavanje Vijećem sigurnosti, kao i da će na tu zemlju i na sve nestalne članice Vijeća, narednih dana biti izvršen veliki diplomatski pritisak iz Londona, ali i iz Washingtona da se spriječi dogovor o debati o ruskom dokumentu, pišu „Novosti“, a prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close