Obama

SAD će s partnerima iz Zaljeva "uništiti ISIL"

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 15:19 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države i partneri iz Zaljeva ujedinjeni su u borbi za "uništenje" džihadističke Islamske države (ISIL), spremni su riješiti sukobe u regiji i korigirati cijene nafte, rekao je američki predsjednik Barack Obama u četvrtak nakon summita u Rijadu na kojem je partnere uvjerio da će budno pratiti poštuje li Iran međunarodne obveze, prenose agencije.

Obama je to kazao nakon summita Vijeća za suradnju u Perzijskom Zaljevu (GCC), u kojem su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Oman i Katar, a u nadi da će ih jače uključiti u borbu protiv ISIL-a.

"Ujedinjeni smo u našoj borbi da uništimo ISIL koji je prijetnja za sve nas", rekao je Obama nakon sastanka.

Američki predsjednik ponovno je kritizirao "destabilizirajuće aktivnosti" Irana, najveće zemlje muslimanskih šijita koja je i najveći suparnik u regiji arapskim sunitskim monarhijama.
"Želimo da Iran igra odgovornu ulogu u regiji", da poduzme "praktične i konkretne mjere za izgradnju povjerenja", da "riješi nesuglasice sa susjedima mirnim sredstvima" i da "poštuje međunarodno pravo i zakone", rekao je Obama.

Sastanak je počeo u ozračju nepovjerenja jer je većina monarhija GCC-a razočarana Obaminim mandatima ocjenjujući da se udaljio iz regije i dao time više prostora njihovu suparniku Iranu. Zaljevske zemlje teško prihvaćaju američko otvaranje prema Iranu koje je nastupilo nuklearnim sporazumom kojim se Iran u zamjenu za odustajanje od nuklearnog oružja de facto vratio u krilo međunarodne zajednice.

"Ostat ćemo budni kako bismo bili sigurni da Iran ispunjava svoje obveze", rekao je Obama.
O Siriji je rekao da je prekid neprijateljstva "pod golemim pritiskom" jer režim predsjednika Bašara al Asada nastavlja nasilje.

Pozvao je sve strane u sukobu u Jemenu da poštuju prekid vatre dogovoren pod okriljem UN-a 11. travnja kako bi se mogla dostaviti humanitarna pomoć.Obama je najavio da će početi dijalog na visokoj razini s monarhijama Zaljeva kako bi "korigirao" cijene nafte koji su sada u padu.
Ta inicijativa "će ojačati gospodarske veze kako bi s pomoglo zemljama regije da provedu reforme kojima će stvoriti radna mjesta i prilike za mlade ljude i sve njihove građane", rekao je Obama prema agenciji Reuters..

Zemlje Zaljeva ostvaruju glavninu prihoda izvozom ugljikovodika i zbog pada cijene nafte izgubile su više od 60 posto od polovice 2014. Prema izvješću Kuvajtskog financijskog centra (Markaz) početkom travnja, one bi trebale posuditi između 250 i 342 milijarde eura do 2020. kako bi financirale proračunske deficite proizašle iz pada cijene nafte, piše agencija AFP, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close