Prosvjedi protiv rasizma

SAD: Prosvjedi protiv rasizma organizirani i u tržnim centrima

Vijesti / Flash | 29. 11. 2014. u 09:57 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjednici su prvog dana velikih rasprodaja u Saint Louisu prosvjedovali po tržnim centrima zbog toga što policajac koji je ubio Michaela Browna nije optužen, piše Tanjug.

I u mnogim drugim gradovima SAD-a su bili planirani prosvjedi po tržnim centrima, ali je odziv bio slab, a protesti kratki, osim u Chicagu, gdje se oko 200 ljudi okupilo u blizini trgovačke četvrti Magnificent mile, javljaAP.

U Brooklynu je bio planiran prosvjedni stup pod sloganom "Ruke gore. Nemoj kupovati!", ali se nijedan prosvjeddnik nije pojavio.

U Manchesteru, predgrađu Saint Louisa, policija (sastavljena pretežno od bijelaca) je upozorila dvadesetak (uglavnom crnih) prosvjednika da se moraju povući bar 50 stopa (oko 15 m) od ulaska u robnu kuću Walmart, a potom ih je frontalnim napredovanjem potisnula do obližnjeg parkinga. Prosvjednici su skandirali "bez pravde, bez mira, bez rasističke policije" (što se na engleskom jeziku rimuje).

Otkad je u ponedjeljak navečer priopćeno kako policajac Darren Willson, koji je u augustu ubio 18-godišnjeg Michaela Browna, neće biti procesuiran, došlo je do prosvjeda širom SAD-a.

U Fergusonu, predgrađu Saint Louisa u kojem se ubojstvo dogodilo, nakon priopćavanja odluke porote zapaljeno je više zgrada i automobila, a na desetine demonstranata je uhićeno, ali su narednih dana prosvjedi bivali sve mirniji.

Kopirati
Drag cursor here to close