strategija sigurnosti

SAD prvi put prijetnja za sigurnost Rusije

Vijesti / Flash | 02. 01. 2016. u 17:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po novoj procjeni ruskoga predsjednika Vladimira Putina, Sjedinjene Američke Države prvi put predstavljaju jednu od prijetnja ruskoj nacionalnoj sigurnosti, što pokazuje u kolikoj su se mjeri odnosi između Rusije i Zapada u posljednjih nekoliko godina pogoršali.

''Jačanje utjecaja Rusije se odvija na bazi novih prijetnji za nacionalnu sigurnost, koje su kompletne i međusobno povezane prirode'', navodi se u dokumentu kojeg je Vladimir Putin 31. prosinca potpisao i u koje su Sjedinjene Američke Države okvalificirane kao prijetnja za sigurnost Rusije.

Taj dokument o 'strategiji nacionalne sigurnosti Ruske Federacije' zamjenjuje verziju usvojenu 2009. godine, kada je Dmitrij Medvedev, današnji premijer, bio predsjednik. Ni NATO ni Sjedinjene Američke Države nisu tamo bile spomenute. U posljednjoj verziji, ruski predsjednik je rekao da "Rusija igra sve važniju ulogu na međunarodnoj sceni što je", prema njemu, "izazvalo reakciju zapadnih sila".

Uspostavljanje neovisne politike,'na domaćem i međunarodnom planu', izazvalo je 'reakciju od SAD-a i njegovih saveznika, koji nastoje da sačuvaju svoju dominantnu ulogu u svjetskim poslovima', dodali su, spominjući rizik od 'političkih, ekonomskih, vojnih i tehnoloških pritisaka'.

Ukrajinski sukob je doveo do napetosti na relaciji istok-zapad bez presedana nakon Hladnog rata.

Pripajanje Krima u ožujku 2014. godine i podrška Moskve separatistima na istoku Ukrajine natjerala je Sjedinjene Američke Države i Europsku uniju da nametnu sankcije Rusiji, koja je odgovorila ograničavanjem europskog uvoza.

Prema dokumentu o nacionalnoj sigurnosti, Washington i Bruxelles su podržali 'neustavan državni udar u Ukrajini'.

Kopirati
Drag cursor here to close