Rasna diskriminacija

SAD se vratio u 60-te: Prosvjednici i dalje na ulicama američkih gradova

Vijesti / Flash | 06. 12. 2014. u 10:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na ulicama velikih američkih gradova i dalje se okupljaju prosvjednici nezadovoljni odlukom porote u New Yorku da oslobodi odgovornosti bijelog policajca koji je usmrtio nenaoružanog crnca Erica Garnera.

Mediji neumorno ponavljaju video snimku koja pokazuje skupinu policajaca koja okružuje Garnera, baca ga na pod, a jedan od njih mu rukom obuhvaća vrat. Garner ponavlja: ne mogu disati, no policajci se ne obaziru.

Policajac Daniel Pantoleo mogao bi disciplinski odgovarati zbog zahvata koji je ugušio žrtvu i koji njujorška policija, makar u interenim dokumentima, više ne dopušta.

Prosvjednici su u petak navečer, treću noć za redom marširali ulicama New Yorka, Chicaga, Bostona, Washingtona i Miamia optužujući policiju za brutalnost i rasnu profilaciju u cijeloj državi.

U New Yorku im je policija tolerirala zaustavljanje prometa, fingiranje smrti na mnogim punktovima na Manhattanu. U Chicagu je uhićeno desetak osoba koje su ometale promet središtem grada, javlja HRT.

U prosvjedima uglavnom sudjeluju mladi različitih etničkih skupina, a ozračje podsjeća na 60-e i borbu protiv rasne diskriminacije Afroamerikanaca.

Prosvjednici nepokolebljivo tvrde da je rasizam strukturni problem u lokalnoj policiji diljem zemlje. Statistika pokazuje da se crnce pretresa, optužuje i osuđuje nesrazmjerno često u odnosu na bijelce, a policajci vrlo rijetko odgovaraju za svoje nasilne postupke, piše Hina.

Hillary Clinton, vjerojatna kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2016. u četvrtak je pozvala na reformu kaznenog sustava i policijskih metoda djelovanja, izražavajući žaljenje zbog toga što "crnci imaju veće izglede da ih policija pretrese i privede te da budu optuženi i osuđeni na duže kazne" od bijelaca.

Kopirati
Drag cursor here to close