Moore

Salihović nije htio loviti velike ribe

Vijesti / Flash | 16. 06. 2016. u 12:57 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na traženje misije OESS-a u BiH i uz potporu Haaškog suda (ICTY), ugledna britanska sutkinja Joanna Korner napravila je posebnu analizu o procesuiranju ratnih zločina na razini BiH u kojoj je ocijenila da je Državno odvjetništvo BiH najslabija karika i da vrlo loše surađuje s državnim sudom kojega zatrpavaju nevažnim slučajevima i često krše zakon, na što su vrlo oštro reagirali iz Državnog odvjetništva.

Višemjesečnu analizu sutkinje Korner u četvrtak je u Sarajevu predstavio voditelj Misije OESS-a u BiH, američki diplomat Jonathan Moore, koji je naveo da je britanska sutkinja iznijela niz zaključaka, ali i praktičnih preporuka koje bi trebale dovesti do poboljšanja rada pravosudnih institucija na predmetima ratnih zločina.

Izradu ove analize o procesuiranju ratnih zločina u BiH na državnoj razini podržao je ICTY, glavni haaški tužitelj Serge Brammertz i Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće (VSTV) iz BiH koje nadzire rad pravosudnih tijela, ali mu se oštro opiralo Državno odvjetništvo.

Britanska sutkinja ocijenila je zabrinjavajućim da ne postoji gotovo nikakva suradnja između sudaca i glavnog državnog odvjetnika Gorana Salihovića.

Pri tome je navela da je glavni tužitelj postao “jednostavno opsjednut” nastojanjem da ostvari povoljne rezultate u statističkom smislu, zbog čega je svoju pozornost usmjeravao na jednostavnije predmete, na uštrb procesuiranja visoko rangiranih počinitelja.

Dodaje se kako se suci državnog Suda BiH žale jer ih iz Državnog odvjetništva “zatrpavaju” poslom, te da pogrešno primjenjuju zakon.

Sutkinja Joanna Korner navela je i kako ju je glavni državni odvjetnik Salihović sprječavao da napravi ovu analizu.

Potporu ovoj analizi dalo je i VSTV u BiH prije nekoliko dana, a voditelj misije OESS-a u BiH Jonathan Moore ocijenio je da su preporuke dobre za unaprjeđenje rada pravosuđa i procesuiranja ratnih zločina.

No, Salihovićev glasnogovornik Boris Grubešić rekao je da ovu analizu ne smatra objektivnom dodajući kako se radi o pokušaju rušenja pravosudnih institucija i izravnom utjecaju na nadležnosti BiH, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close