Samit G7

Sankcije Rusije do primjene dogovora iz Minska

Vijesti / Flash | 07. 06. 2015. u 16:21 Sa. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel danas su priopćili da sankcije Zapada Rusiji moraju ostati sve dok se ne ispuni sporazum o primirju iz Minska.

''Dvoje lidera razgovarali su o aktualnoj krizi u Ukrajini i složili se da bi trajanje sankcija Rusiji trebalo biti jasno povezano s njenim potpunim ispunjenjem sporazuma iz Minska i poštovanjem suvereniteta Ukrajine'', navodi se u priopćenju Bijele kuće, javio je AFP.

Pred početak summita G7 u bavarskim Alpama, njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je SAD kao "prijatelja i ključnog partnera" Njemačke, usprkos povremenim "razlikama u mišljenju" .

''Iako je točno da mi ponekad imamo različita mišljenja, SAD su, ipak, naš partner i to ključni partner s kojim blisko surađujemo'', kazala je ona, prenio je AFP.

Američki predsjednik Barack Obama je pohvalio desetljeća američkog prijateljstva s Njemačkom, usprkos nedavnim izazovima, dodajući da je ta zemlja "dokaz da se konflikti mogu okončati i da je veliki progres moguć", javio je AP.

''Mi danas slavimo jedan od najjačih saveza koje je svijet upoznao, a moja poruka njemačkom narodu je jednostavna: Zahvalni smo na vašem prijateljstvu i vodstvu. Mi stojimo zajedno kao nerazdvojni saveznici u Europi i širom svijeta'', rekao je Obama tijekom posjete bavarskom mjestu Krin koje je obišao s Merkel.

Kako prenosi Tanjug, tijekom posjete Krinu, Obama je uputio na njemačkom pozdrav tipičan za Bavarsku, a zatim je pohvalio i pivo i kobasice koje je probao zajedno sa Merkel.

''Naredna dva dana u Schloss Elmau razgovarati ćemo o zajedničkoj budućnosti, globalnoj privredi koja otvara nova radna mjesta i mogućnosti, održavanju jake i prosperitetne EU, sklapanju novih trgovinskih partnerstava između Amerike i Europe, suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini, prijetnjama 'od nasilnog ekstremizma do klimatskih promjena', poručio je Obama uoči početka samita.

''Po pitanju svih ovih tema veoma smo zahvalni za partnerstvo i liderstvo vaše kancelarke Angele Merkel'', dodao je Obama, prenio je Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close