Imenovanja

Sapunica sa šefom policije i dalje traje

Vijesti / Flash | 11. 12. 2014. u 07:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije zadužila je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova da za jednu od sljedećih sjednica zatraži sve informacije od Neovisnog odbora Parlamenta Federacije i pripremi sve podatke o proceduri izbora direktora Federalne uprave policije.

Naime, na tu sjednicu trebao bi biti pozvan i predsjednik Odbora, nakon čega bi Vlada trebala odlučiti hoće li se opredjeljivati o prijedlogu kandidata ovog odbora.

Desnica Radivojević, dopremijer Federacije, rekao je kako je Vlada na sjednici održanoj u srijedu u Mostaru, donijela zaključak da sve bude pripremljeno za jednu od sljedećih sjednica te da budu pozvani članovi Neovisnog odbora Parlamenta FBiH, kako bi vladi objasnili zbog čega su predložili Dragana Lukača za ovu dužnost.

Federalna televizija objavila je kako je u nešto manje od dva mjeseca od općih izbora Vlada Federacije imenovala više od 85 osoba na razne dužnosti u Federaciji BiH, ali da imenovanje jedne od najvažnijih funkcija u Federaciji - direktora Federalne uprave policije - još uvijek nije na dnevnom redu.

Predsjedatelj Neovisnog odbora Parlamenta FBiH Sead Selman rekao je za FTV kako je taj prijedlog bio na dnevnom redu prošle sjednice Vlade FBiH, ali je skinut iz njemu nepoznatih razloga. Dodaje da Vlada ima još četiri tjedna da se očituje o tome.

Podsjećamo, natječaj za čelno mjesto federalne policije raspisan je 1. listopada, da bi tijekom natječajne procedure na snagu stupio novi Zakon o unutarnjim poslovima FBiH. Prema starom zakonu, Neovisni odbor Vladi predlaže samo jednog kandidata, a po novom su to tri kandidata.

Većina članova Neovisnog odbora je bila stava da treba raditi po zakonu koji je važio u trenutku natječaja, a FTV navodi kako je sve to pogodovalo j premijeru da odugovlači potvrđivanje, iako je resorni ministar još prije dva tjedna proslijedio prijedlog vladi.

Istodobno, Jozo Anđić, službenik Federalne uprave policije, tvrdi kako Dragan Lukač, direktor FUP-a, kojem je mandat istekao 7. prosinca, zakonski nije više policijski službenik i da je nelegalno na poziciji direktora te policijske agencije.

U izjavi za Dnevni avaz Anđić je rekao kako se time krši zakon te da je pismenim putem upozorio nadležne institucije i organe.

Lukač je pak medijima s godišnjeg odmora poručio kako je on legitimni direktor FUP-a sve dok ga ne razriješi organ koji ga je i imenovao.

Kopirati
Drag cursor here to close