Nova epizoda

Sapunica se nastavlja: Mektić će dati otkaz budućem ministru

Vijesti / Flash | 19. 01. 2016. u 15:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dosadašnji tajnik državnog Ministarstva sigurnosti Bakir Dautbašić, kojem je odlukom Suda BiH 13. siječnja određen jednomjesečni pritvor, uskoro će i službeno biti suspendiran s te dužnosti, potvrdio je ministar sigurnosti Bih Dragan Mektić.

Kako navodi Slobodna Bosna, iako je Dautbašić prošao provjeru Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za novu dužnost državnog ministra prometa i komunikacija, Mektić ''ostaje dosljedan u poštivanju zakonskih procedura''.

''Kao ministar sigurnosti BiH ja ću ga suspendirati danas, ili najkasnije sutra. Mi smo od Tužiteljstva BiH dobili Nalog za provođenje istrage i Rješenje o određivanju pritvora, nakon čega, u skladu sa zakonom, pokrećemo disciplinski postupak. Pošto je Bakir Dautbašić državni službenik, disciplinsku prijavu ćemo poslati Agenciji za državnu službu BiH, koja je zadužena za dalju proceduru'', rekao je za Slobodnu Bosnu Mektić.

Na pitanje kako je dosadašnji tajnik Ministarstva sigurnosti BiH, kao državni službenik, mogao biti član Saveza za bolju budućnost BiH, on je odgovorio kako će inzistirati da se ispita i Dautbašićev politički angažman.

''Tražit ćemo da Agencija za državnu službu provjeri u SBB-u od kada je Bakir Dautbašić njihov član i koju je funkciju eventualno obavljao u toj političkoj stranci'', napominje Mektić.

Slobodna Bosna podsjeća kako je u priopćenju SBB-a, koje je izdano nakon uhićenja Dautbašića i Bilsene Šahman, objavljeno da su oboje ''ugledni članovi te stranke''.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, u međuvremenu je suspendiran i uposlenik Veleposlanstva SAD-a u Sarajevu Zijad Hadžijahić koji je, prema navodima Tužiteljstva BiH, trebao lobirati kako bi se zaustavila istraga o pritiscima i prijetnjama svjedokinji Azri Sarić.

Zauzvrat je njegovoj supruzi Nermani Hadžijahić obećana veleposlanička pozicija u Sloveniji, a obećanje je ispunjeno na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH.

Istodobno, član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako "nema nikakve zapreke" da kandidat za novog državnog ministra prometa i komunikacija bude imenovan na tu dužnost.

"Dautbašić može biti imenovan", kazao je Izetbegović novinarima i poručivši kako činjenica da je kandidatu za državnog ministra određen jednomjesečni pritvor praktično ne znači ništa jer nitko nije kriv dok mu se to pravomoćno ne dokaže na sudu.

Kopirati
Drag cursor here to close