zagađenje

Sarajevo najzagađeniji glavni grad u Europi, u Zenici stupanj pripravnosti

Vijesti / Flash | 07. 12. 2015. u 13:32 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za komunalne poslove i ekologiju grada Zenice proglasila je stupanj pripravnosti zbog povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Prema mjerenjima, koja se prikazuju na gradskom displeju, sinoć je koncentracija sumpordioksida SO2 iznosila čak 379 miligrama po metru kvadratnom i bila je označena crvenom bojom što ukazuje na povećano zagađenje.

Tijekom jutarnjih sati, 7. prosinca iznosila je 428 mg/m3, a danas u podne na displeju su pokazani crveni podaci sa zagađenjem od 636 mg/m3.

Loša kvaliteta zraka

Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i nepovoljnih meteoroloških uvjeta koji pogoduju pogoršanju kvalitete zraka, a u skladu s Operativnim planom interventnih mjera Grada Zenica za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, nadležna gradska služba proglasila je epizodu povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stupnja pripravnosti

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednih 48 sati na području grada Zenice očekuju se stabilni meteorološki uvjeti koji pogoduju rastu koncentracija polutanata u zraku, te je nadležna gradska služba proglasila stupanj pripravnosti.

Građanima Zenice se preporučuje da smanje boravak i kretanje na otvorenom u razdoblju povišenih koncentracija polutanata, jer je štetno posebno za starije osobe, kronične bolesnike i djecu.

Sarajevo najzagađeniji glavni grad u Europi

"Sarajevo je trenutno najzagađeniji glavni grad u Europi, ali mnogi gradovi su prošli kroz slične stvari. Imamo krupan problem koji svake godine odnosi tisuće života", rekao je Anes Podić, koordinator projekta "Eko akcija", za N1.

On je kazao da je sedamdesetih godina svijest o problemu bila puno jača.

"Na nivou grada je postojala komisija za okoliš. U pojedinim dijelovima grada pojedina goriva su bila potpuno zabranjena. Dvije stotine milijuna maraka je potrošeno da bi plin bio doveden u Sarajevo i kako bi zamijenio ugalj i drvo", rekao je Podić i dodao da su građani Sarajeva '80 godina disali čist zrak.

"Okoliš je u cijeloj državi na repu svih prioriteta. Mi i ne znamo koliko je zrak zagađen, jer mreže stanica koje mjere su u potpunom raspadu. Kod nas se ne zna ni tko je odgovoran."

Čvrsto gorivo, ugalj u kotlovnicama, mora biti "otjerano", smatra on.

"Treba napraviti evidenciju tko se, koliko i kako grije. Plin mora biti jedina opcija. U Sarajevu je dramatično porastao broj automobila, ali oni nisu jedini krivci. Neregulirano grijanje je najveći problem", rekao je Anes Podić.

Dugoročnim mjerama do zdravog okruženja

Zbog povećanog zagađenja zraka na području tri općine Tuzlanske županije Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice naglašava da je samo dugoročnim mjerama moguće osigurati zdravo okruženje.

Povećana koncentracija sumpordioksida u zraku na području općina Tuzla, Živinice i Lukavac dolazi, prije svega, iz individualnih ložišta građana. Budući da se zrak zagađuje uglavnom materijama nastalim loženjem, širenjem mreže daljinskog grijanja Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK već dvije godine potiče rješavanje ovog problema.

Pomoćnik ministra Goran Mišić istaknuo je da je jedina mjera za smanjenje zagađenja zraka koja može donijeti rezultat isključivanje individualnih ložišta.

''Na području Tuzlanske županije je uobičajeno da u sezoni loženja dođe do povišenih koncentracija zagađujućih materija u zraku, prije svega sumpordioksida. Unazad nekoliko dana imamo povećane koncentracije sumpordioksida na području općina Tuzla, Živinice i Lukavac'', pojasnio je.

Dodao je da je Ministarstvo podržalo projekte za tri općine kojim će se smanjiti zagađenje zraka u koje su investirali 7 milijuna KM. Riječ je o priključku općine Živinice na daljinsko grijanje Termoelektrane Tuzla i proširenje daljinskog grijanja u Lukavcu i Tuzli.

Mjere koje bi također imale efekt ali su veoma nepopularne, prema Mišićevim riječima, su i kratkoročno isključivanje vozila iz sprometa te snižavanje nivoa grijanja od Termoelektrane Tuzla, što bi uzrokovalo smanjenje temperature u stanovima.

Kao i svake godine iz Ministarstva upozoravaju javnost da rizične skupine naročito tijekom jutarnjih i večernjih sati smanje kretanje. Tu spadaju osobe sa kardiovaskularnim oboljenjima, opstrukcijama disajnog sistema, rekovalescenti, djeca predškolskog uzrasta te starije osobe i trudnice, priopćeno je iz Vlade TŽ-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close