Mokra Megara

Sattler obilježio završetak mandata u BiH posjetom pećini

Mokra Megara predstavlja ključnu točku međuentitetske suradnje u zaštiti prirode i razvoju turističkih potencijala planine Ozren.
Vijesti / Flash | 28. 08. 2024. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Johann Sattler, šef Izaslanstva Europske unije i specijalni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini, posjetio je pećinu Mokra Megara na planini Ozren, realizirajući tako posljednju terensku aktivnost u svom mandatu u Bosni i Hercegovini.

Posjetu su organizirali Udruženje građana Fojničani Maglaj i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a u njegovoj pratnji bili su predstavnici općina Maglaj, Doboj i Žepče, kao i ratni vojni veterani sve tri vojske s ovog područja.

Foto: PR / Sattler obilježio završetak mandata u BiH posjetom pećini 

Mokra Megara predstavlja ključnu točku međuentitetske suradnje u zaštiti prirode i razvoju turističkih potencijala planine Ozren. Zajednički napori lokalnih organizacija civilnog društva značajno doprinose očuvanju ovog prirodnog bogatstva i promociji regije kao atraktivne turističke destinacije.

Tijekom obilaska ovog jedinstvenog speleološkog objekta, još jednom je istaknut značaj pokrenute procedure zaštite pećinskog kompleksa Mokra Megara, koji se nalazi u Federaciji BiH, kao i planine Ozren, koja je prema Prostornom planu Republike Srpske predviđena za zaštitu u rangu nacionalnog parka.

Naglašena je i potreba za izgradnjom infrastrukture i deminiranjem, s ciljem povezivanja lokalnih zajednica, razvoja održivog turizma i općeg ekonomskog napretka.

U tom kontekstu, vrijedi istaknuti da uz podršku Misije OSCE-a upravo započinje realizacija dva važna infrastrukturna projekta na ovom području: izgradnja pješačkog mosta prema Mokroj Megari u Federaciji BiH i obnova u ratu uništenog mosta na cesti koja prolazi pored pećine u Republici Srpskoj. Ovi projekti dodatno će unaprijediti pristup pećini te povezati entitete i gradove Maglaj i Doboj, doprinoseći njihovom daljnjem razvoju.

Foto: PR / Sattler obilježio završetak mandata u BiH posjetom pećini 

"Ovo je prelijepa priroda i neophodno je da se nastavi s projektima koje su pokrenule organizacije civilnog društva s ovog područja. Mnogo je više stvari koje ujedinjuju ljude u Bosni i Hercegovini nego onih koje ih razdvajaju. Mnogo je lakše uništavati nego graditi. Ovo može biti primjer kako gradimo trajni mir i razumijevanje, upravo kako to rade članovi ovih nevladinih organizacija ovdje. Ovu posjetu Mokroj Megari i Ozrenu ostavio sam kao 'šećer' za kraj svog mandata, i ona je nadmašila sva moja očekivanja," izjavio je veleposlanik Sattler, ne krijući svoje oduševljenje viđenim. Inače, od 1. rujna na njegovo mjesto dolazi talijanski diplomat Luigi Soreca.

Kopirati
Drag cursor here to close