Pomoć

Saudijska Arabija prihvatila 2,5 milijuna izbjeglica iz Sirije

Vijesti / Flash | 26. 09. 2015. u 16:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kako bi sačuvala njihovo dostojanstvo, nije ih smjestila u izbjegličke kampove, već im je pružila potpunu slobodu kretanja po uzoru na druge strane državljane koji u njoj borave. Onima koji su izrazili želju za legalnim boravkom, to im je odobrila. Njihov broj dostiže stotine tisuća. Dala im je pravo na besplatno liječenje i obrazovanje, te odobrila rad”, navodi izvor, demantirajući rasprostranjenu tezu kako je Saudijska Arabija zatvorila svoije granice za izbjeglice iz Sirije.

Službeni izvor je dodao i to da napori Kraljevine obuhvaćaju i brigu o sirijskim izbjeglicama koje borave u susjednim zemljama poput Jordana i Libana, ali i drugim zemljama.

“Vrijednost humanitarne pomoći koju je Kraljevina pružila Sirijcima za održavanje humanih uvjeta u Siriji, prema podacima Treće međunarodne donatorske konferencije održane u Kuvajtu 31. ožujka 2015. godine, iznosi 700 milijuna dolara. Također, Saudijska Arabija je 2012. pokrenula “Nacionalnu kampanju za pomoć braći u Siriji”, napomenuo je izvor.

Izvor je dodao da je humanitarna pomoć obuhvatila dopremanje hrane, medicinskih, edukativnih i smještajnih potrepština poput uspostavljanja specijaliziranih saudijskih klinika u mnogim izbjegličkim kampovima među kojima je i onaj u izbjegličkom kampu “Al-Zateri” u Kraljevini Jordan, kao i u izbjegličkim kampovina na graničnim prijelazima, prenosi Slobodna Bosna.

“Također, Saudijska Arabija sprovela je kampanju udomljavanja velikog broja sirijskih obitelji koje su se nalazile u veoma teškim uvjetima u Libanu i Siriji”, naveo je izvor, priopćeno je iz Veleposlanstva Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close