Dostavljena imena

SBB objavio imena novih ministara

Vijesti / Flash | 27. 10. 2015. u 13:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SBB je za ministricu turizma i okoliša predložio Editu Đapo, za ministra trgovine Zlatana Vujanovića, a za ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića. Vesko Drljača trebao bi biti novi ministar rada i socijalne skrbi i ujedno zamjenik premijera Federacije.

Ako budu ispunjeni svi uvjeti predsjednik Federacije bi već sutra mogao potpisati odluku o imenovanju. Prije toga bi trebao razriješiti dužnosti dvoje preostalih ministara iz DF-a, Aleksandra Remetića i Milana Mandilovića, javlja Fena.

Kako bi odluka o imenovanju novih ministara mogla biti proslijeđena na potvrdu Zastupničkom domu Parlamenta FBiH suglasnost moraju dati i dopredsjednici Federacije, Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Inače, Drljača i Vujanović su pripadnici srpskog naroda, dok su  Đapo i Džindić pripadnici bošnjačkog naroda, čime su ispoštovane odredbe Ustava Federacije BiH koje se odnose na nacionalnu zastupljenost, priopćeno je iz SBB-a.

Vesko Drljača

Drljača je diplomirani pravnik, a trenutno obnaša dužnost tajnika Agencije za unaprijeđenje stranih investicija – FIPA. Od 1986. godine do završetka rata bio je pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova SR BiH i RBiH, a nakon toga je obnašao razne odgovorne dužnosti u Ministarstvu pravde, Ministarstvu Civilnih poslova i Ministarstvu sigurnosti BiH.

Edita Đapo

Đapo je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a doktorirala je ekonomiju na prestižnom sveučilištu Tohoku u Japanu. Njena bogata karijera uključuje angažmane u Ministarstvu vanjskih poslova BiH i docenta na Međunarodnom univerzitetu u Sarajevu. Potpredsjednica je SBB BiH, a obavljala je dužnost zamjenice ministra financija i trezora u Vijeću ministara BiH. Đapo aktivno govori engleski i japanski jezik.

Nermin Džindić

Džindić završio je Mašinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli 2003. godine i stekao zvanje diplomiranog inžinjera mašinstva – proizvodnog smjera. Magistrirao je 2006. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Govori engleski jezik i ima bogato radno iskustvo u gospodarstvu i uspješnim domaćim inozemnim kompanijama, uključujući kao direktor Pretisa, te, između ostalih, u CIMOS – Kopar, Honeywall – Les Vosges, BWTS Kircheimbolanden – Njemačka.

Zlatan Vujanović

Vujanović je diplomirao elektroniku na Vojnotehničkom fakultetu u Zagrebu 1989. godine – smjer telekomunikacije i stekao zvanje diplomiranog inžinjera elektronike. Nakon studija, 1989. - 1994. radio kao glavni metrolog za elektronske instrumente u Mjernom laboratoriju Tehničko-remontnog zavoda u Travniku. U razdoblju 1994. - 2013. radio je u vodećim međunarodnim institucijama u BiH na menadžerskim poslovima, na kojim je između ostalog uspješno vodio višemilijunske humanitarne projekte. Aktivno govori engleski jezik. Na Općim izborima 2014. godine bio je kandidat SBB BiH za Skupštinu Srednjebosanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close