Nadzor granice

Schengen blokiralo sedam država: Situacija izmakla kontroli

Vijesti / Flash | 18. 01. 2016. u 21:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija priopćila je da je Austrija odlučila da "zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli" do veljače produži nadzor granica. Time je ukupno sedam država Europske unije zavelo takav privremeni granični nadzor unutar schengenskog prostora, izjavila je predstavnica za medije u Europskoj komisiji Natasha Berto.

Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti provjeru putovnica i identiteta putnika na slovenskim granicama. Natasha Berto je navela da su, na temelju odredaba Schengeskog sporazuma za "prinudne prilike", Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na schengenskim granicama.

Dodala je kako su zbog procjene o prijetećoj situaciji, što je suglasno schengenskim pravilima, takve mjere poduzele Austrija, Francuska, Njemačka i Malta, prenosi B92.

"Austrija je Europsku komisiju već u rujnu obavijestila da uvodi privremeni nadzor na unutarnjim schengenskim granicama, suglasno statutu i odredbama Schengena", objasnila je Natasha Berto.

Vlada u Beču je sad Komisiji u Bruxellesu stavila do znanja da je "produžila tu privremenu graničnu kontrolu do veljače zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli".

Mediji u EU su prenijeli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva vanjskih poslova da bi "slijedeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenskim granicama".

Talijanski listovi javljaju da su zbog toga zabrinute vlasti u Rimu jer bi se moglo dogoditi da se izbjeglice i migranti nagomilaju na talijanskim granicama, ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin ključni stranački parter, bavarski premijer Horst Seehofer, dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtjev za azil migrantima koji dolaze sa sjevera Afrike.

Riječ je o Maroku, Alžiru i Tunisu, gdje bi imigranti, koji u ostali dio EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu "sigurne zemlje" u pogledu vladavine prava i demokracije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njezina partnerska bavarska stranka CSU žele uvjeriti glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uveden za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil.

Kopirati
Drag cursor here to close