Bonnske ovlasti?

Schmidt čeka odluku Ustavnog suda pa onda djeluje: ''Nadam se da su shvatili''

''Znam kako se otvara ladica s Bonnskim ovlastim, znam gdje je njen ključ. Isto tako znam kada je potrebno koristiti te ovlasti''
Vijesti / Flash | 04. 07. 2022. u 19:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, kazao je za N1 da će sačekati odluku Ustavnog suda BiH u vezi s formiranjem agencije za lijekove Republike Srpske i da će tek tada "djelovati".

''Znam kako se otvara ladica s Bonnskim ovlastim, znam gdje je njen ključ. Isto tako znam kada je potrebno koristiti te ovlasti. Oni koji su mislili da će se nastaviti ponašati kako su navikli – malo su razočarani. Istina je da ne želim plašiti ljude, ali sasvim jasno ću reći da je Daytonski mirovni sporazum crvena linija za mene. Nadam se da su shvatili da sam spreman primijeniti, iako to ne želim, i bonske ovlasti'', kazao je

Kazao je kako su u prosincu u RS-u imali velike najave da će se sve promijeniti, 140 zakona je tada navedeno, a sada je ostao samo mali broj.

''Mislim da će u srijedu Ustavni sud donijeti odluku da li RS ima pravo da osniva vlastitu agenciju. Sud kada odluči, onda ćemo ići u provedbu'', kazao je.

Na pitanje što ako ne bude tada odluka Schmidt je kazao: ''Imamo zajednički stav EU i OHR-a da nije dobro da takav zakon bude duže na snazi. Dakle, trebamo sačekati šta će sud odlučiti, a onda ćemo djelovati. Budite sigurni da ćemo omogućiti građanima da imaju pristup lijekovima''.

Istaknuo je da se sve se odluke odnose na ljude.

''Naučio sam u ovoj zemlji da ako slušamo svakog ništa neću uraditi. Pozabavit ću se više sa stvarima koje su prioritet za EU'', objasnio je.

''Reći ću vrlo jasno da se mladim ljudima, koji su obrazovani i žele ići iz ove zemlje, pruži sigurnost. S njima treba sarađivati, a oni koji misle da rade samo za vlastite interese – oni su se gadno prevarili. Vodit ćemo računa i da više nema blokada. Postavit ćemo okvir za političare da moraju snositi odgovornost. Ne može se više ponoviti da četiri godine čekamo na formiranje Vlade FBiH'', kazao je.

Dotaknu se i Izbornog zakona.

''Kad je u pitanju Izborni zakon mi smo već u pripremi izbora. Ne treba kočiti voz koji je u punom ubrzanju. U ovoj zemlji moramo imati kompromis između naroda i građana'', naveo je.

O izjavi hrvatskog predsjednika Milanović kako vrši pritisak na njega u vezi s izmjenama Izbornog zakona kazao je kako predsjednici država EU ne vrše pritisak, nego oni eventualno daju izjave i predstavljaju svoju državu.

''Nisam primijetio da se vrši bilo kakav pritisak na mene. Ne mogu pročitati sve izjave Milanovića, koje daje od jutra do mraka. Preporučujem mu Dodika. I on isto radi, svaki dan ima nekih stavova. Ja im preporučujem da manje pričaju, a više rade''.

Na pitanje N1 u kojem navode da će se u Bundestagu uskoro odlučivati o rezoluciji o BiH, u kojoj su, kako navode, kao rušitelji navedeni Čović i Dodik te treba li tu biti još neko Schmidt je kazao kako se s pojmom rušitelj mora se biti pažljiv.

''O mnogima se može reći loših, ali i dobrih stvari'', kazao je.

Na pitanje hoće li biti njemačkih sankcija kazao je kako Bundestag tako nešto ne može odlučiti, ali zna ''da je njemačka vlada zaustavila 120 milijuna RS-u zbog secesionističkog ponašanja. Ne mogu isključiti da će se prije ili kasnije razgovarati o sankcijama''.

Na pitanje očekujte li ruski veto na produženje mandata EUFOR-a za N1 je kazao: ''Kada bih napravio anketu među ljudima u BiH odgovor bi bio da trebaju ostati. EU i međunarodna zajednica moraju ostati ovdje. Ako se to blokira u Vijeću sigurnosti onda se radi protiv interesa BiH. Ovdje će ostati vojno prisustvo. I u RS-u se slažu da EUFOR ostane. Međunarodna zajednica odavde se neće povući i ne trebaju se građani bojati. Njemačka će u narednim sedmicama ponovo biti ovdje i u Butmiru će se ponovo vijoriti zastava Njemačke''.

Kopirati
Drag cursor here to close