Šuškanje

SDA bira Bakirovog nasljednika: Selmo Cikotić bi mogao u Predsjedništvo?

Vijesti / Flash | 24. 01. 2017. u 11:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Denis Zvizdić, Selmo Cikotić, Fadil Novalić, Adil Osmanović i Šefik Džaferović u najužem su krugu onih koji bi mogli biti kandidati stranke SDA za nasljednika Bakira Izetbegovića na poziciji bošnjačkog člana Predsjedništva Bih.

Objavio je to portal Novi.ba, kojeg uređuju nekadašnji novinari magazina 60 minuta navodeći kako za to potvrde ima iz stranke u kojoj su počele konsultacije o budućem kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Portal navodi kako se u SDA želi ''što prije postići suglasnost te onda pažljivo graditi kampanju'' jer se očekuje da njihov koalicijski partner Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH ponovo kandidira te time ''postavi ljestvicu jako visoko''.

Prema ovim navodima, Denis Zvizdić, aktualni premijer BiH, najbliži je mjestu kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH.

No, njegov dolazak u Predsjedništvo BiH bio bi logičan slijed događaja, ali neki tvrde da do toga neće doći, jer bi onda ugrozio i poziciju Izetbegovića kao predsjednika SDA. Ako dođe u Predsjedništvo BiH, Zvizdić će vrlo brzo vidjeti i u Izetbegovićevoj fotelji. To bi, aktuelnog lidera SDA moglo natjerati sa se suprotstavi ovoj opciji tvrdi portal navodeći kako je drugi mogući kandidat Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA, koji je ''vječiti drugi u ovoj stranci''.

''Njegova kandidatura nije nemoguća i mogla bit biti rezultat prešutnog dogovora SDA i SBB. Pri kojem bi Osmanovićev izbor značio da SDA definitivno prepušta svom koalicijskom partneru mjesto u Predsjedništvu BiH, jer je teško zamisliti scenarij u kojem bi Osmanović pobijedio Radončića na izborima'', navodi ''istraživački tim'' portala.

No, ono što je zanimljivo je to da su imena Selme Cikotića, Šefika Džaferovića i Fadila Novalića isplivala kao iznenađujuća opcija za Izetbegovićevog nasljednika u Predsjedništvu BiH.

Sva trojica su, navodi se u tekstu, osobe od dubokog povjerenja Izetbegovića.

Selmo Cikotić je bivši ministar obrane BiH, trenutni čelnik Savjeta SDA i veoma blizak Izetbegovićev suradnik i savjetnik. Iako portal tvrdi kako bi ''njegovim izborom SDA mogla potvrditi ozbiljnost namjera da se reformira'', to bi moglo izazvati brojne reakcije zbog Cikotićeve ratne uloge tijekom sukoba Bošnjaka i Hrvata.

Za Šefika Džaferovića navodi se kako je blizak Izetbegoviću i da uvijek na izborima u svojoj izbornoj jedinici osvaja veliki broj glasova.

''Mogao bi vrlo lako biti najprihvatljivija opcija, ako on sam to prihvati'', navodi se i dodaje kako se Fadil Novalić, premijer FBiH, pokazao vrlo dobrim izborom i da je njegov napredak izvjestan.

''Da li će biti baš kandidat za Predsjedništvo BiH teško je reći, ali se njegovo ime sve češće spominje. Bliži je ili novom mandatu na sadašnjoj poziciji ili mjestu državnog ministra u budućem Vijeću ministara BiH'', tvrdi portal.

Kopirati
Drag cursor here to close