Tko, što, kako...

SDA o Stocu: Želi se stvoriti potpuna paraliza

Vijesti / Flash | 12. 12. 2016. u 14:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jasno je da se smišljenim odugovlačenjem donošenja odluke o ponavljanju izbornog procesa u Općini Stolac stvara atmosfera konfuzije i pravnog vakuuma, što u konačnici treba rezultirati potpunom paralizom rada SIP-a i nemogućnosti ponavljanja izbora u Stocu, a takvo stanje odgovara samo HDZ-u BiH'', naveo je u priopćenju za javnost lzvršni odbor SDA Hercegovačko-neretvanske županije.

Stranka navodi kako je riječ o očiglednom i dobro smišljenom odugovlačenju odluke pojedinih članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) o ponavljanju izbornog procesa u Općini Stolac, što ''eskalirala stvaranjem potpune konfuzije i pravnog vakuuma''.

''Nakon odluke Apelacijskog odjela Suda BiH, kojom su poništene od HDZ BiH nametnute nelegitimne odluke o zabrani sudjelovanju Bošnjaka u izbornom procesu u Stocu, pojedini članovi SIP-a dodatno usložnjavaju kredibilitet i vjerodostojnost institucije koja je zadužena za demokratizaciju izbornog procesa u BiH'', navodi SDA i dodaje kako je u slučaju Stolac, na površinu isplivala etnička opredijeljenost pojedinih članova ovog tijela.

''Politički i ideološki stavovi ne smiju biti odrednica u radu niti jednog državnog tijela, a SIP treba biti ogledalo i odrednica većini drugih institucija. Zbog nerazumljivog odugovlačenja ponavljanja izbora u Stocu doveli ste građane ove Općine u neravnopravan položaja spram drugih u FBiH. Izborni Zakon BiH jasno definira da je mandat vijećnika u OV Stolac istekao. Gospodin Bošković, po istoj zakonskoj odrednici više nije načelnik. U Stocu sada, zakonski gledano imamo funkcioniranje Općine izvan okvira zakonom dopuštenog'', poručila je SDA Povjerenstvu i navela kako su upozoravali da Stjepan Bošković zbog neprovođenja izbora, nastavkom obavljanja pozicije načelnika na koju nije izabran, čini krivično djelo lažnog predstavljanja i neovlaštenog bavljenja određenim zanimanjem.

''Zbog takvog postupanja pojedinih članova SIP-a BiH, dio vijećnika iz prethodnog saziva OV Stolac, iz reda HDZ BIH najavio je inicijativu za sazivanje sjednice općinskog vijeća i usvajanje proračuna u općini Stolac. Zakon u ovom slučaju je vrlo jasan, svim vijećnicima je istekao mandat. Novi saziv OV Stolac jedini je vjerodostojan donijeti ovakvu odluku. Pojedine članove SIP-a BiH upozoravamo na posljedice koje može proizvesti odgađanje ponovnog održavanja izbora u Stocu. Pozivamo Vas, gospodo, da svoj posao radite profesionalno i neovisno od svih utjecaja i da vratite kredibilitet instituciji koju zastupate. Vaša zadaća je provođenje i realizacija izbornog procesa, a ne njihova opstrukcija. Obveze drugih institucija, sudova i tužiteljstava prepustite njima na postupanje'', navodi SDA.

Stranka ističe kako ''slučaj Stolac ne može imati uporište u negativnoj praksi Mostara gdje su poništena sva pravila''.

''Nemojte dozvoliti kroz odgađanje provođenja izbora u Stocu urušavanje izbornog procesa u cijeloj BiH'', navodi SDA.

Istodobno, i HDZ BiH se u svojem priopćenju dotaknuo izbora u Stocu te naveo kako se Središnje izborno povjerenstvo mora osloboditi utjecaja političkih struktura, te odluku o Stocu donijeti temeljenu na Izbornom zakonu i izbornim procedurama.

''Odluka je važna, kako bi se ovi, ali i svi drugi izbori u BiH održali sukladno demokratskim načelima, bez povrede demokratskih procedura i zakona Bosne i Hercegovine, bez dramatičnog ugrožavanje demokratskog poretka i njegovog funkcioniranja u BiH'', naveo je HDZ BiH.

Inače, stolački slučaj doveo je do raskola u SIP-u pa je posljednju sjednicu napustio hrvatski član Vlado Rogić, nezadovoljan zbog toga što predsjednik SIP-a Ahmed Šantić ne želi provesti postupak "protiv onih koji su prekinuli izbore u Stocu 2. listopada".

Kopirati
Drag cursor here to close