Odbijeno

SDA predlaže Mostar načinjen od dvije općine

Vijesti / Flash | 13. 03. 2016. u 07:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije izašla je sa svojim prijedlogom za podjelu grada Mostara, čime su praktično potvrdili da je cilj uspostaviti dvije općine, objavio je Večernji list, navodeći kako je u posjedu dokumenta koji je i predsjednik stranke Bakir Izetbegović ocijenio "prihvatljivim rješenjem".

Tako je predviđeno donošenje posebnog zakona o gradu Mostaru koji bi bio uređen s dvije općine.

''U okviru zakonom utvrđenog teritorija Grada Mostara uspostavljaju se dvije gradske općine. Gradska općina Stari grad nastaje i sastoji se od gradskih područja: Sjever, Stari grad, Jugoistok i Središnja zona. Gradska općina Novi grad se sastoji od gradskih područja: Zapad, Jugozapad i Jug'', navedeno je u ponudi iz SDA Mostara.

Pri tome se praktično želi ostvariti da općine imaju nadzor na teritorijem, ljudima i novcem, dok bi grad imao protokolarnu ulogu, navodi Večernjak navodeći kako bi, prema prijedlogu, postojala bi i općinska vijeća koja bi odlučivala o važnijim pitanjima.

Postojao bi i formalno, po prijedlogu SDA, gradski proračun koji bi praktično bio prosti zbroj općinskih proračuna, te još simbolični iznos novca potreban za održavanje u životu središnje gradske administracije.

Kada su se predstavnici SDA s ovim prijedlogom pojavili pred predstavnicima HDZ-a BiH, s kojima intenzivno razgovaraju, nisu naišli na pozitivan odgovor o čemu su, kako tvrdi večernjak, razgovarali članovi Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostara s predsjednikom stranke Draganom Čovićem i dopredsjednicom Borjanom Krišto, te su dobili podršku za svoja stajališta.

U HDZ-u smatraju da zakon o gradu Mostaru nije u skladu s Ustavom FBiH jer se u preambuli zakona poziva i na poglavlje Ustava FBiH, koji govori o gradu Mostaru, ali uz isticanje bitnih odrednica, poput toga da se u HNŽ-u grad Mostar organizira kao jedna teritorijalna jedinica uprave i lokalne samouprave.

U tom Ustavu nema gradskih općina, nema predstavničke i izvršne vlasti na nižoj razini, nema izvornih i zajedničkih nadležnosti, nema puno toga što su iz SDA željeli ekskluzivno osigurati ovim zakonom, navodi Večernji list.

Primjedbe za donošenje zakona o gradu Mostaru se odnose i na definiranje broja vijećnika koji bi se birali po pojedinim gradskim područjima, što je predmet općih pravila Izbornog zakona BiH, i to opet na način za koji je Ustavni sud ustanovio da je diskriminacijski.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je za TV1 ranije izjavio kako je osmišljen model za provođenje presude Ustavnog suda BiH u vezi s Mostarom prihvatljiv i za HDZ BiH i za SDA.

"Mi smo osmislili model za Mostar koji bi sačuvao jedinstven grad, imao jednog gradonačelnika, jedan proračun, jedinstvenu administraciju i unutar toga jednu posebnu podjedinicu koja bi pomogla Bošnjacima, odnosno Hrvatima da imaju dio lokalne samouprave za koju su zainteresirani. To je, vjerujem, prihvatljivo i za HDZ BiH i za SDA", rekao je Izetbegović.

Inače, Mostar sastavljen od dvije općine predlagao je još HSP BiH u listopadu 2013. godine

Kopirati
Drag cursor here to close