Oprobani recept

SDP BiH: Dodik i Čović žele sami kreirati budućnost BiH

Vijesti / Flash | 28. 01. 2017. u 18:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH (GO SDPBiH) osudio je danas jednostrane najave SNSD-a i HDZ-a BiH u vezi s izmjenom Izbornog zakona, kao i najave promjena strukture Ustavnog suda BiH.

"Očigledno je da Dragan Čović i Milorad Dodik imaju namjere da sami kreiraju budućnost BiH, a da pritom zaobilaze ostale političke stranke. Prema oprobanom receptu, koji smo već vidjeli na primjeru rada Središnjeg izbornog povjerenstva, po pitanju izbora u Stocu, Čović i Dodik žele i da u Ustavnom sudu njihova bude zadnja i na taj način blokiraju i omalovaže jednu od rijetkih autonomnih državnih institucija. Teško da se slučajnošću može nazvati iniciranje rasprave o Ustavnom sudu BiH dan nakon što je Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo odluku kojom neutralizira jedan od segmenata nepravde koju nad nepoćudnim političkim opcijama u Stocu provodi SIPBiH", stoji u priopćenju GO SDP-a BiH, objavljenom nakon sjednice Odbora te stranke održane danas u Sarajevu.

Glavni odbor SDP-a BiH poziva vlast na državnoj razini da što hitnije dugoročno riješi pitanje financiranja javnih emitera.

"O kažnjavanju autonomnih državnih insitucija i simbola, možda, najzornije govori dramatična pozicija BHRT-a. Očito je da je logika jalove vlasti da se javna kritika najefikasnije neutralizira eliminiranjem javnih glasila", smatra GO SDP-a BiH.

Kritiziraju SDA i njihovu koaliciju koja, kako navode, najmanje brine urušavanje državnih institucija i prava građana, naročito onih koji žive u Hercegovini.

"To potvrđuje usvajanje trase autoputa kroz Hercegovinu, gdje SDA svoje, inače, lojalne glasače 'nagrađuje' asfaltom, ali ovaj put preko njihovih imanja. Nažalost, koliko je SDA stalo do multietničke države, pokazuje i činjenica da značajan dio trase ide preko imanja srpskih povratnika", navode u ovoj stranci.

GO SDP-a BiH dao je podršku aktivnostima na reviziji tužbe protiv Srbije za agresiju na BiH, koje trebaju biti realizirane na kredibilnim pretpostavkama.

Kopirati
Drag cursor here to close