Stolac

SDP: Nastavljena vandalska devastacija Starog grada

Vijesti / Flash | 30. 04. 2015. u 08:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stolački Općinski odbor SDP-a BiH oglasio se saopćenjem za javnost u kojem se navodi da je jučer na stolačkom Starom gradu, nacionalnom spomeniku BiH koji se nalazi i na UNESCO tentativnoj listi svjetske baštine, nastavljena vandalska devastacija gradnjom betonskih elemenata.

"Nakon što je Nerin Dizdar, predsjednik OO SDP BiH Stolac obavijestio policiju te i sam u pratnji prijatelja izašao na lice mjesta, osoba koja je vršila krivično djelo devastacije spomenika jasno je navela načelnika Općine Stolac i, nažalost, lokalnog svećenika kao nalogodavce počinjenja ovog ozbiljnog krivičnog djela. Žalosno je da u vrijeme kada svi svjedočimo kako zloupotreba vjere i vjerskih osjećanja može tragično djelovati na živote ljudi i društvo uopće, ujedno svjedočimo kako to na najgori mogući način čine službenici države i religijskih organizacija", navodi se u priopćenju.

Iz SDP-a napominju kako je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, rješenjem Federalnog urbanističkog inspektora i odlukom Federalnog ministarstva prostornog uređenja naloženo uklanjanje nezakonitih betonskih postamenata.

Također, kako se navodi, zaključkom Vijeća za implementaciju mira otvoreno je osuđena gradnja tzv. postaja na stolačkom Starom gradu.

"U skladu sa krivičnim zakonom FBiH, za krivična djela oštećenja i uništenja spomenika kulture, te njihova nezakonita prisvajanja, zapriječena je zakonska kazna u trajanju do pet godina. Očekujemo od nadležnih pravosudnih struktura da u skladu sa iskazom počinitelja krivičnog djela što hitnije uhite i procesuiraju kako počinitelja i, mnogo bitnije, nalogodavce ovog krivičnog djela.

Zbog težine počinjenog zločina, koja se može porediti sa teoretskim barbarskim činom betoniranja Starog mosta u Mostaru ili Straduna u Dubrovniku (makar se radilo o betonskom mjesecu, zvijezdi, križu, Budi ili nečem drugom), očekujemo brzu i efikasnu reakciju, te određivanje pritvora za počinitelje kako bi se spriječila daljnja devastacija ovog iznimno vrijednog nacionalnog spomenika BiH, što je očita, nepokolebljiva težnja kriminalaca", navodi se u saopćenju stolačkog Općinskog odbora SDP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close