Bez podrške

SDP: Nezakonita agenda u HNŽ-u

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 10:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada HNŽ-a na jučerašnjoj sjednici protuzakonito je dala svoju suglasnost na Reformsku agendu 2015-2018. Iako su ministri iz SDP BiH bili protiv i tražili da o tome raspravlja jedino ovlašteno tijelo za ovakve sporazume, a to je Skupština HNŽ, nekim političkim strankama se očito žurilo i usvojili su jedan ovako važan dokument bez šire rasprave'', navodi se u priopćenju za javnost Županijske organizacije SDP-a BiH.

Navodeći kako agenda sadrži niz spornih točaka, SDP tvrdi kako je minimum demokratičnosti, koji bi joj dao legitimitet, bio taj da o njoj raspravljaju oni kojima su građani dali povjerenje, a to je Skupština HNŽ.

''Ukoliko ikoga više i zanima, Ustav HNŽ je člankom 39. utvrdio isključivu nadležnost Skupštine za odobravanje zaključivanja međunarodnih sporazuma s međunarodnim organizacijama , a što MMF i EU nesumnjivo jesu. Vlada može samo pripremiti mišljenje,a na Skupštini je da ga usvoji ili ne. Zato pozivamo Vladu HNŽ da na žurnoj sjednici poništi protuzakonitu odluku i pošalje je na skupštinsku raspravu'', navodi SDP i dodaje kako ''određene stvari iz te agende SDP BiH neće podržati, a to je prodaja javnih poduzeća i smanjenje prava radnika''.

''Odlučno ćemo se boriti, zajedno s radnicima, protiv usvajanja Zakona o radu koji nije usuglašen sa sindikatima i na koji sindikati nisu dali pristanak. Iz tog razloga ne možemo dati podršku ovakvim ishitrenim i silom nametnutim rješenjima jer je očito da se na taj način srlja ka već najavljenim protestima radnika. Federalna vlada mora snositi odgovornost jer brzopletošću u ostvarenju svojih nečistih namjera,radnicima nije ostavila drugu mogućnost nego da protestima zaustave izglasavanje zakona koji nema ničiju podršku osim famoznog Udruženja poslodavaca, premijera Novalića i onih koji bi da uzmu javna poduzeća u svoje vlasništvo'', navodi hercegovačko-neretvanski SDP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close