Politička trgovina

SDSM otvorio rane 12 otetih Makedonaca

Vijesti / Flash | 07. 04. 2015. u 12:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rođaci 12 Makedonaca koji su oteti 2001. godine, a čija je sudbina do danas ostala nepoznata nisu iznenađeni već su samo "zgroženi" političkom trgovinom vlasti o amnestiji četiri "haška slučaja" od kojih se jedan odnosio na njihove srodnike, prenosi Tanjug pisanje Deutsche Wellea (DW) na makedonskom. Riječ je o četiri haška slučaja: "Mavrovski radnici", "Lipkovska brana", "Neprošteno (kidnapirani Makedonci)" i "Rukovodstvo ONA" koje je Haški sud 2008. vratio Makedoniji radi procesuiranja na domaćim sudovima.

Lider najutjecajnije oporbene stranke Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev optužio je, naime, premijera Nikolu Gruevskog da je u dogovoru s koalicijskim partnerom, liderom DUI-a Ali Ahmetijem dogovorio donošenje zakona o amnestiji tih haških slučajeva u makedonskom parlamentu. Zaev je o tome govorio na konferenciji za novinare kada je predstavio još jednu u nizu "bombi" koje bi javnosti trebalo predočiti "Istinu o Makedoniji", a zasnivaju se na nezakonito prisluškivane razgovore u organizaciji premijera Gruevskog i njegovih suradnika.

Sramna politička odluka

DW piše da su se špekulacije o tome proširile po završetku izbora 2011. nakon što su zatvorena četiri haška slučaja, te da je Ahmeti to postavio kao uvjet za formiranje vlade, a Gruevski ga prihvatio.

"Sramna politička odluka", izjavila je Altana Trajčevska iz čijeg doma su 2001. godine kidnapirani njen sin Vasko koji je tada imao 25 godina i 48-ogodišnji suprug Ilko.

"Sramna politička odluka", rekla je Altina i prije tri godine kada je Ustavni sud odbacio tri inicijative za osporavanje ustavnosti autentičnog tumačenja zakona o amnestiji, a isto kaže i danas poslije 14 godina tugovanja, ali i nade da će se jednoga dana otkriti istina o tome gdje su njeni najdraži", navodi DW.

"Osjećamo se prevareno. Dok smo mi tražili sastanak s predstavnicima vlasti oni su dogovarali političku trgovinu", rekla je ona i dodala da je rodbina kidnapiranih i prošle godine pokušavala zakazati sastanak s Gruevskim ali da nisu dobili nikakav odgovor. "Jedni se slobodno šetaju, drugi sjede na funkcijama a mi godinama idemo od vrata do vrata i molimo za istinu", rekla je.

"Poslije snimaka koje smo jučer čuli ponovo ćemo tražiti da se pokrene istraga. Ne odustajemo od toga", rekla je Altina čiji stav dijele i ostali rođaci kidnapiranih koji nisu željeli javno se izjašnjavati.

Mirjana Najčevska iz Instituta za sociološka i političko-pravna istraživanja kaže da su podaci iz "bombe" samo potvrdili saznanja da su zarad osvajanja političke vlasti i održavanja uspostavljene koalicije s DUI, predstavnici vlade i zastupnici riješili svjesno zaobići zakone i postupiti suprotno uputstvima dobivenim od međunarodne zajednice u vezi četiri slučaja ratnih zločina koje je Haški sud prebacio makedonskim pravosudnim organima.

Ona kaže kako je pokušala objasniti predstavnicima vlasti da moraju poslati poruku da se kriminal ne isplati, te da je ovakvim postupkom tadašnja i aktualna vlast ne samo prekršila zakone i predviđenu proceduru već je svjesno i namjerno promovirala nekažnjivost kriminalnog djelovanja velikih razmjera.

Ugrožavanje međuetničkih odnosa

Time je, dodala je, "najotvorenije stala na stranu kriminala umjesto na stranu prava", a što je još važnije "izigrala je povjerenje koje joj je ukazala međunarodna zajednica koja je smatrala da Makedonija kao zemlja kandidat za članstvo u EU već ima izgrađeno neovisno sudstvo koje nije pod političkim pritiskom i koje može provesti do kraja procedure za utvrđivanje i kažnjavanje".

Inače, vladajuća VMRO-DPMNE i oporbeni SDSM jučer su razmijenili nekoliko priopćenja iz kojih se jasno vidi da govore o različitim postupcima. U reagiranju VMRO-DPMNE kaže se da je uloga Zaeva da "igra mašice" u rukama stranih centara koji imaju za cilj narušavanje stabilnosti Makedonije i narušavanje njenog ugleda u svijetu.

SDSM u odgovoru podsjeća da je 2011. osobno Gruevski naredio vladi da da autentično tumačenje Zakona o amnestiji samo kako bi otvorio put za amnestiju četiri haška slučaja koji su trebali biti procesuirani pred domaćim sudovima.

Zaev je, također, pokazao i listing glasanja iz kojih se vidi da je SDSM glasao "protiv" amnestije a zastupnici VMRO i DUI "za".

Upitan bi li najnovija saznanja mogla ugroziti međuetničke odnose, Stevo Pendarovski, prošlogodišnji predsjednički kandidat SDSM-a je na javnoj raspravi rekao da posljednja "bomba" ni na koji način ne vodi do ugrožavanja međuetničkih odnosa već samo do "demaskiranja premijerovog lažnog patriotizma".

Kopirati
Drag cursor here to close