Odluka o oduzimanju titule

Sebijina diploma - Odvjetnici podnijeli novi tužbeni zahtjev, iz UNSA-e tvrde da je sve čisto

Odvjetnik Smajkan tvrdi da Sebija Izetbegović nije dostavila dokaz da je položila ispite na Medicinskom fakultetu u Sarajevu ili nekom drugom.
Vijesti / Flash | 19. 09. 2024. u 14:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Općinskom sudu u Sarajevu u srijedu, 18. rujna, održano je novo pripremno ročište po tužbi Sebije Izetbegović, smijenjene direktorice Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS), protiv Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Izetbegović traži da se poništi odluka o oduzimanju titule magistra medicinskih znanosti.

Enver Smajkan, odvjetnik UNSA-e, je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio da su odvjetnici Sebije Izetbegović podnijeti novi tužbeni zahtjev.

"Za mene je sve ovo čisto. Njeni odvjetnici sada potražuju još neke zapisnike koji nisu dostavljeni. Tada će se završiti pripremno ročište i odrediti glavno ročište gdje bi Sebija Izetbegović bila saslušana. Nastavak je planiran za 13. studeni", kaže Smajkan.

Odvjetnik Smajkan tvrdi da Sebija Izetbegović nije dostavila dokaz da je položila ispite na Medicinskom fakultetu u Sarajevu ili nekom drugom.

Index dokazuje studenta ne ispite

"Niti da je Medicinski fakultet u Sarajevu priznao navodne njene položene ispite u Zagrebu. Tražio da se ponovo očituje Medicinski fakultet u Zagrebu za ispite koje je Sebija Izetbegović, navodno, položila na tom fakultetu. Indeks koji Sebija koristi s Medicinskog fakulteta u Sarajevu smatra se stranom ispravom. On dokazuje studenta, a ne dokaz o položenim ispitima. Posebno da bi takva jedna isprava bila ispravna, svaki ispit bi trebao biti ovjeren pečatom Medicinskog fakulteta (u njenom slučaju iz Zagreba), što u njenom slučaju nije", pojašnjava Smajkan, koji je potvrdio da Sebija Izetbegović nikada nije tražila iz Zagreba da joj iz Medicinskog fakulteta izdaju uvjerenje o položenim ispitima.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu u rujnu 2023. je odbio žalbu na odluku Općinskog suda u Sarajevu koju su podnijeli odvjetnici direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebije Izetbegović kojom je odbijen zahtjev za mjere osiguranja, jer nije dokazala da je ispunila ispitne obveze na postdiplomskom studiju.

Poništavanje akademskog zvanja

Senat Univerziteta u Sarajevu (UNSA) 6. ožujka prošle godine održao je izvanrednu sjednicu i odlučio da Sebiji Izetbegović, tada generalnoj direktorici KCUS-a, poništi akademsko zvanje magistrice medicinskih znanosti.

Na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) iste godine, oduzeto joj je zvanje redovne profesorice na Medicinskom fakultetu - van snage je stavljena odluka iz 2014. godine kada je Izetbegović izabrana za redovnu profesoricu. Od 1. kolovoza 2023. godine, Sebija Izetbegović službeno više nije zaposlena na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

U ponedjeljak, 27. rujna 2023., Sebiju Izetbegović smijenjena je s čela KUCS-a te je za novog vršioca dužnosti direktora tada imenovan Alen Pilav (sada je na toj funkciji Hajrija Maksić, opa.a.). Na KCUS-u je dala otkaz 12. veljače 2024. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close