'bosanska braća'

Šest bosanskih imigranata optuženo za pomaganje Islamskoj državi

Vijesti / Flash | 07. 02. 2015. u 08:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šest osoba porijeklom iz BiH uhićeno je u Sjedinjenim Američkim Državama zbog sumnje da su slali novac i oružje "Islamskoj državi", priopćeno je iz Ministarstva pravde SAD. Šest državljana BiH iz St. Louisa, Chicaga i New Yorka uhićeno je zbog sumnje da su slali novac i oružje, a među uhićenima ima i muškaraca i žena starosti od 26 do 42 godine.

Svi su optuženi za zavjeru i financiranje terorista. Oni su, navodno, slali oružje, vojnu uniformu, novac i borbenu opremu izvjesnom Abdulahu Rami Pazaru, Bošnjaku koji je 2013. godine iz SAD otputovao u Siriju da bi se priključio "Islamskoj državi".

Osumnjičeni su, navodno, novac prebacivali u Tursku i Saudijsku Arabiju trećim osobama koji su ga kasnije slali pripadnicima "Islamske države". "Pazara nije optužen u ovom slučaju, jer se vjeruje da je mrtav. Sa osumnjičenima je komunicirao putem društvenih mreža, hvaleći se aktivnostima u Siriji, među kojima su ubojstva i otmice", rekao je pomoćnik glavnog tužitelja za nacionalnu sigurnost John Karlin, prenio je AP.

Optužnica je podignuta protiv Ramiza Hodžića (40) i njegove supruge Sedine (35), Armina Harčevića (37), Nihada Rosića (26), Medihe Salkičević (34) i Jasminke Ramić (42).

Svi oni su rođeni u BiH, ali su imigrirali u SAD. Uhićenima prijeti kazna zatvora od 15 godina i 250.000 dolara kazne. Hodžić i Rosić su optuženi i za kovanje zavjere za ubojstvo, te bi mogli dobiti i doživotnu kaznu zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close