Trgovanje duhanom

SIPA počela akciju ''List 1'' - uhićenja u Sarajevu, Brčkom, Tuzli...

Vijesti / Flash | 14. 10. 2015. u 07:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i pripadnici Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva ''List 1'' zbog organiziranog kriminala, koja se izvodi u suradnji s pripadnicima MUP-a Tuzlanske županije, MUP-a Županije Sarajevo, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko Distrikta BiH.

U tijeku su pretresi objekata na deset lokacija na području općina Tuzla, Bijeljina, Srebrenik, Gradačac, Brčko, Sarajevo i Istočno Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela organizirani kriminal u vezi s kaznenim djelom nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda, a sve u vezi sa članom 29. KZ BiH.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, a nastavak su akcije ''List'' koja je realizirana u srpnju ove godine.

Pripadnici organizirane kriminalne grupe sumnjiče se da su od ožujka do listopada, s ciljem sticanja protiupravne imovinske koristi, neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana, bez njegovog prethodnog obilježavanja trošarinskim markicama i plaćanja obavezne trošarine, na način da je prvoosumnjičeni kupovao duhan u listu, organizirao njegovo rezanje, preradu i pakoviranje u različitim količinama, a potom prodavao posrednicima koji su rezani duhan plasirali na tržište.

Prema preliminarnim procjenama, u navedenom razdoblju prodano je najmanje 15 tisuća kilograma rezanog duhana, čime je Proračun BiH oštećen za iznos od od oko 1.200.000 KM, a pribavljenja protiupravna imovinska korist veća od 80 tisuća KM.

Više informacija bit će priopćeno tijekom dana, najavljeno je iz SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close