"Mostar Race 2022"

Sirene i vozila Hitne pomoći: Što se to događa u Mostaru?

Riječ je o projektu "Race" u suradnji mostarskog Doma zdravlja s dva prekogranična partnera, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije i Zavodom za hitnu medicinu Crne Gore.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2022. u 14:41 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalna proba velike vježbe simulacije potresa održana je u ponedjeljak u Mostaru. Naime, brojni Mostarci primjetili su povećan broj vozila Hitne pomoći te sirene koje su odzvanjale gradom.

Velika vježba je zakazana za sutra, utorak 29. ožujka s početkom u 10:00 sati, a održat će se u Rodoču, točnije u krugu Izolatorija Doma zdravlje Mostar.

Riječ je o projektu "Race" u suradnji mostarskog Doma zdravlja s dva prekogranična partnera, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije i Zavodom za hitnu medicinu Crne Gore.

Kohezija na terenu 

''Mi danas kao domaćini pozdravljamo naše prijatelje iz dvije susjedne države i radujemo se što smo cijeli projekt priveli kraju. Ovo je samo platforma za nastavak naše suradnje i prijateljstva i dugoročnog pozicioniranja o ovoj temi u regiji", kazala je ravnateljica Doma zdravlje Mostar Kristina Bevanda.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Ravnateljica Doma zdravlje Mostar Kristina Bevanda

Kako je navela Bevanda, riječ je o projektu vrijednom 940 tisuća KM, a glavni cilj mu je povećati kvalitetu i dostupnost službi za hitnu medicinsku pomoć prekograničnih partnera.

''Projekt je došao do samog kraja, gdje se objedinjuju sve aktivnosti koje su provedene do sada u projektu. Što se tiče samog zavoda u Crnoj Gori je provedeno niz aktivnosti - nabavljena su vozila, medicinska oprema, trena na oprema, provedene su edukacije... U fokusu je bio i nemedicinski kadar, jer je značajna kohezija između službi koje djeluju na terenu. Mi smo educirali 263 pripadnika, s time ćemo i nastaviti, i 150 iz reda naših zaposlenih'', naglasio je Darko Miličević iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik naveo je kako će se suradnja nastaviti i nakon završetka projekta.

Educirano 200 laika 

"Nabavili smo opremu, vozila, defibrilatore, svaka nabavka i svaki novac koji dobijemo iskoristili smo za nabavku opreme koja koristi našim djelatnicima i u korist stanovništva Zagrebačke županije. Nabavili smo i automatske defibrilatore i educirali smo stanovništvo, odnosno laike, to je bilo oko 1.400 ljudi, kontinuirano nastavljamo i dalje, krug se širi i dalje i pokušavat ćemo ovaj projekt zadržati kao nukleus za dugi niz godina'', istaknuo je Gajnik.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik

Doktorica Katarina Hrkać navela je kako je Dom zdravlja Mostar za osnovno održavanje života educirao preko 200 laika.

''Usuglasili smo i traumu zbrinjavanja pacijenata u tri zemlje, pa smo usuglasili to kako bismo mogli sudjelovati isto prilikom zajedničkih intervencija. Obavljene su edukacije djelatnika prema smjernicama za traumu, a sutrašnja vježba je kruna toga svega.

Prikazat će potres u Mostaru s požarom i urušavanjem krova, na čemu ćemo djelovati, svi uključeni u ovaj projekt, odnosno kako bismo radili na terenu. Smisao vježbe je komunikacija i upravljanje situacijom na terenu - od zbrinjavanja do transporta u zdravstvene ustanove'', naglasila je Hrkać.

Ona ističe kako je generalna proba koja se odvijala danas prošla dobro te naglasila kako ovakva vježba nije do sada održana u BiH.

''Detektirali smo dosta propusta u komunikacijskim šumovima, jer svi rade svoj posao, a nedostaje te međusobne komunikacije, na što se vježba najviše i svela'', dodala je Hrkać.

Foto: D.K./ Bljesak.info / Konferencija za medije "Mostar Race 2022"
Kopirati
Drag cursor here to close