Opasna situacija

Situacija na Korejskom poluotoku je jako osjetljiva, Rusija upozorila SAD

Vijesti / Flash | 17. 04. 2017. u 15:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija na Korejskom poluotoku "već je jako osjetljiva i opasna", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang na redovitom brifingu za novinare u ponedjeljak.

"Uvijek tvrdimo da bi sve strane trebale izbjegavati uzajamno provokativne poteze i pogoršavanje situacije", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang.

"Sve strane trebale bi se posvetiti tome da poboljšaju sadašnju napetu situaciju stvarajući time potrebne uvjete da se sve strane vrate pregovorima i konačno riješe pitanje Korejskog poluotoka na miran način."

S. Koreja ignorirala Kinu

Na pitanje jesu li se nedavno povećale napetosti između Kine i Sjeverne Koreje, Lu je rekao da su Kina i Sjeverna Koreja "prijateljske države koje i dalje imaju redovite kontakte."

No, Reuters napominje da je Bloomberg u ponedjeljak izvijestio da Sjeverna Koreja nije ovaj mjesec odgovorila na zahtjeve visokih kineskih diplomata, uključujući ministra vanjskih poslova, da se sastanu sa sjevernokorejskim kolegama. Posebni kineski izaslanik za sjevernokorejski nuklearni program Wu Dawei također nije dobio odgovor na svoju ponudu sastanaka, piše Hina.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova to još nije komentiralo.

Glasnogovornik Lu Lang izrazio je također ponovno protivljenje postavljanju raketnog sustava THAAD u Južnoj Koreji. Kina smatra da su njegovi radari prijetnja njezinoj sigurnosti.

Obnašatelj dužnosti južnokorejskog predsjednika Hwang Kyo Ahn i američki potpredsjednik Mike Pence u nedjelju su potvrdili planove o raspoređivanju toga sustava.

Rusija upozorila Washington

Također, Rusija je u ponedjeljak upozorila Washington protiv pokretanja jednostranog napada na Sjevernu Koreju, nakon što je američki potpredsjednik Mike Pence izjavio da je era "strateškog strpljenja" prema Pyongyangu okončana.

''To je veoma rizičan put'', izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

''Mi ne prihvaćamo nesmotrene raketne probe Pyongyanga kojima se krše rezolucije UN-a, ali to ne znači da možete kršiti međunarodno pravo'', kazao je.

''Nadam se da više neće biti jednostranih akcija poput onih kakva je bila nedavna u Siriji'', izjavio je šef ruske diplomatije.

Pence je u ponedjeljak upozorio Sjevernu Koreju da ne testira rješenost predsjednika Donalda Trumpa, objavljujući da su "sve opcije za stolom" u suzbijanju njenog programa nuklearnog naoružanja.

Prkoseći međunarodnim pritiscima, Sjever je u nedjelju pokušao testirati još jedan projektil u lansiranju koje je propao, ali je podgrijalo strahovanja da bi se mogao pripermati za šestu probu atomskog oružja, javlja Fena.

Pence je izjavio da je era američkog "strateškog strpljenja" u suočavanju sa Sjeverom okončana, nakon više od dva desetljeća.

''U protekla dva tjedna svijet je svjedočio snazi i riješenosti našeg novog predsjednika u akcijama poduzetim u Siriji i Afganistanu. Sjeverna Koreja treba se potruditi da ne testira njegovu riješenost ili moć oružanih snaga Sjedinjenih Država'', izjavio je Pence, prenosi AFP.
        

Kopirati
Drag cursor here to close