Sankcije SAD-a

Sjeverna Koreja: Američke sankcije su "objava rata"

Vijesti / Flash | 08. 07. 2016. u 06:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je ocijenila danas da su financijske sankcije koje je preduzeo Washington protiv Kim Jong-Una “objava rata”, obećavši represivne mjere.

Ove sankcije predstavljaju 'najviši neprijateljski čin' Sjedinjenih Američkih Država i 'otvorenu objavu rata', ocijenilo je sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju koje je objavila državna novinska agencija KCNA.

Sankcije protiv sjevernokorejskog lidera nametnute su u srijedu zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava. Također, deset dužnodniks sjevernokorejskog režima je stavljeno na crnu listu.

Pod ovim sankcijama, njihova eventualna imovina u Sjevernim Američkim Državama će biti zaleđena. Pyongyang, u svojoj prvoj reakciji na ove objave Washingtona, pozvao je Sjedinjene Američke Države da hitno ponište sankcije, upozoravajući da će zemlja odmah pekinuti sve diplomatske kanale, ako to Washington ne uradi.

''Sjedinjene Američke Države su se usudile osporiti naš najveći autoritet, počinivši najneprijateljskiji čin - tvrdi se u ovom priopćenju.

Pyongyang će preduzeti “krajnje oštre kontramjere” u znak represije, rečeno je, te nisu navedene druge pojedinosti o prirodi ovih eventualnih mjera.

Južna Koreja je u srijedu pozdravila odluku Washingtona da sjevernokorejskog lidera Kim Jong-Una stavi na crnu listu, izrazivši nadu da će ovo poslužiti kao stavljanje akcenta na kršenje ljudskih prava u Sjevernoj Koreji'', objavio je AFP.

 

Kopirati
Drag cursor here to close