Srednjeg dometa

Sjeverna Koreja lansirala osmi balistički projektil

Vijesti / Flash | 21. 05. 2017. u 13:11 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja ispalila je danas neidentificirani balistički projektil, osmi od početka godine, priopćila je južnokorejska vojska, prenosi Agencija Anadolija.

Južnokorejski Ured združenog stožera priopćio je da je raketa lansirana oko 17 sati po lokalnom vremenu iz okoline Pukchanga.

Američko Pacifičko pacifičko zapovjedništvo priopćilo je da je riječ o projektilu srednjeg dometa koji je letio više od 500 kilometara, a Sjeverna Koreja je najnovijim lansiranjem ponovo usmjerila raketu ka američkim ciljevima u Aziji.

Novoizabrani južnokorejski predsjednikj Moon Jae-in pozvao je na čvrst odgovor, priopćio je njegov glasnogovornik, a Nacionalno sigurnosno vijeće u Seoulu je sazvalo hitan sastanak.

Prije sedam dana Sjeverna Koreja je priopćilo da je testirala novi tip "srednje dalekometne" balističke rakete koja može nositi tešku nuklearnu bojevu glavu.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un obećao je nove nuklearne i raketne probe i upozorio da bi sjevernokorejsko oružje moglo pogoditi i američko kopno i pacifičku obalu.

Južnokorejski lider je ranije obećao da će raditi na unapređenju međukorejske suradnje, kako bi se zaustavile ambicije Pyongyanga po pitanju nuklearnog oružja.

Sjevernoj Koreji je prema brojnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN zabranjeno testiranje nuklearnih i balističkih raketa, ali je takve zabrane službeni Pyongyang sasvim ignorirao.

Kopirati
Drag cursor here to close