Uhićena i žena

Skandal u Vatikanu: Uhićen dužnosnik zbog krađe povjerljivih papinskih dokumenata

Vijesti / Flash | 02. 11. 2015. u 17:17 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan vatikanski dužnosnik je uhićen zbog krađe povjerljivih papinskih dokumenata i njihovog odavanja novinarima, navodi se u priopćenju Vatikana i dodaje se da je još jedna osoba privedena, ali da je kasnije puštena.

Glavni osumnjičeni je msgr. Lucio Angel Vallejo Balda, bivši tajnik sada raspuštenog odbora kojega je bio uspostavio papa Franjo za pružanje savjeta glede ekonomskih i financijskih reforma Rimske kurije.

Vallejo Balda je priveden na ispitivanje tijekom vikenda zajedno s članicom tog odbora Francescom Chaoqui nakon istrage Švicarske garde o 'krađi i odavanju povjerljivih vijesti i dokumenata', piše Telegram.

Suradnja s vlastima

Oni su uhićeni, ali je Chaoqui puštena u ponedjeljak, dijelom zbog suradnje s vlastima.

Ovaj tjedan bit će objavljene dvije knjige za koje se vjeruje da se temelje na curenju podataka. Vatikan ih je odbacio nazvavši ih ''plodom teškog kršenja povjerenja koje je ukazao Papa'' i priopćio je da razmatra pokretanje tužbi protiv autora.

Uhićena Francesca Immacolata Chaouqui (33) pod sumnjom da je organizirala curenje povjerljivih dokumenata iz Vatikana. Bila je članica vatikanske komisije za ekonomske aktivnosti (Cosea). Vatikanski javni tužitelj je ipak za Immacolatu Chaouqui, nakon što je potpisao njezino uhićenje, danas ipak dopustio da bude na slobodi pošto nisu više bile potrebne mjere opreza protiv nje i jer je počela surađivala s istragom.  

Podsjetimo, kada je prvi put izbio slučaj curenja informacija, nazvan VatiLeaks, uhićen je 2012. godine papin osobni sobar Paolo Gabriele. Vatikanska žandarmerija ga je optužila za davanje povjerljivih dokumenata novinaru Gianluigi Nuzzi na osnovu kojih je napisao knjigu „Njegova Svetost“ (Sua Santità). Gabriele je bio osuđen i zatim ga je Benedikt XVI. pomilovao.

Tri knjige


I u ovom drugom VatiLeakesu ponovno su u igri knjige i ponovno novinar, koji je u međuvremenu prešao na tv postaje grupe Mediaset (vlasništva bivšeg premijera Silvije Berlusconija), Gianluigi  Nuzzi, koji je na osnovu novih informacija napisao knjigu 'Križni Put' (Via Crucis) koja se tek treba pojaviti u knjižarama. No, sada je još jedna knjiga pod naslovom 'Škrtost' (Avarizia) novinara tjednika Espresso, Emiliana Fittipaldija, koja također treba stići u knjižare, 'dokazom' curenja informacija iz Vatikana.  

Curenje informacija i objavljivanje knjiga na osnovu takvih informacija 'ne pridonosi pojašnjenju i istini, već stvaraju konfuziju zbog parcijalnih i tendecioznih interpretacija, te treba izbjeći mišljenje da se na taj način pomaže papionoj misiji', drže u Svetoj Stolici, prenosi Večernji list.

Nova komisija


No, treba kazati da su kako Vallejo Balda tako i Immacolata Chaouqui bili članovi komisije koja je trebala raditi na novoj organizaciji ekonomsko-administrativne strukture Svete Stlice. Premda je ta struktura (COSEA) osnovana u srpnju 2013., njih dvoje više nisu bili njezinim članovima kada je papa Franjo osnovao kardinalsku komisiju od devet članova (C9) na čelu s australskim kardinalom Georgeom Pellom do tadašnjim nadbiskupom Sidneyja. Čim se ime Immacolate Chaouqui pojavilo kao članice COSEA-a spominjao se jedan njezin tweet u kojem naznačivala navodnu leukemiju pape Benedikta XVI.

U ožujku 2014. papa Franjo je imenovao nove članove komisije COSEA i umjesto Valleja Balde je u nju ušao malteški biskup i papin osobni tajnik Alfred Xuereb, a s popisa je nestala i Immacolate  Chaouqui. Papa Franjo obaviješten je o istrazi i njezinim potezima, i, kako se doznaje, odobrio je sve mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close