'Izmišljotine'

Slovenski ministar financija zanijekao honorare od više stotina tisuća eura

Vijesti / Flash | 11. 03. 2015. u 15:23 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovensko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je ministar Dušan Mramor u zadnjih 15 godina, uz plaću redovnog profesora na Ekonomskom fakultetu, zaradio 82.270 eura dodatnih honorara te ustvrdilo da su tvrdnje nekih medija da je od raznih predavanja i konzultacija ostvario više stotina tisuća eura prihoda "izmišljotine" usmjerene na njegovu diskvalifikaciju.

Afera oko visokih dodatnih zarada nekih sveučilišnih profesora, među kojima su neki i članovi sadašnje vlade Mire Cerara, zadnjih su dana izazvali pravu političku buru. Ministrica za obrazovanje Stanka Setnikar Cankar dala je ostavku, priznavši da je kao profesorica na Fakultetu za upravu u 11 godina dobila više od 600.000 eura honorara za predavanja, konzultacije i pomoć privatnom sektoru, ali je naglasila da to nisu bila javna sredstva nego sredstva koja je fakultet dobio iz europskih i privatnih izvora.

Iako je protiv visokih honorara "rijetkoj akademskoj eliti" prosvjedovao sindikat zaposlenih u znanosti i obrazovanju, ministar financija Dušan Mramor kazao je da nastojanja istaknutih profesora da dobiju dodatna sredstva za fakultete iz komercijalnih izvora nisu nezakonita i da Slovenija "više nije u komunizmu", gdje je vladala uravnilovka u plaćama.

Prema zadnjim podacima koje su objavili mediji, izvanredne prihode od predavanja i savjetodavnih usluga ostvarivao je prije ulaska u politiku i premijer Miro Cerar. Prema podacima iz aplikacije "Supervizor", dostupnima na internetnim stranicama državnog protukorupcijskog povjerenstva, Cerar je preko tri registrirane tvrtke, koje je kasnije zatvorio, u zadnje dvije godine ostvario 32.000 eura prihoda, od čega 27 tisuća od države, odnosno iz javnog sektora, u vrijeme dok je bio profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani.

Predsjednik protukorupcijskog povjerenstva Boris Štefanec izjavio je da će ta komisija i dalje objavljivati podatke o tome gdje se troše javna sredstva, ali ne s ciljem da se okrive ili kompromitiraju političari nego zato da se to pitanje sustavno uredi i bude transparentno, te najavio objavu svih isplaćenih honorara iz javnih sredstava koji su sumarno prešli iznos od 50.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close