Plenković

Slučaj Orašje: Hrvatska će učiniti sve

Vijesti / Flash | 03. 11. 2016. u 10:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naložio sam ministarstvima vanjskih poslova, obrane, unutarnjih poslova i pravosuđa da prikupe sve relevantne podatke, te osiguraju pravnu i konzularnu pomoć svim hrvatskim državljanima'', kazao je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković na početku današnje sjednice hrvatske Vlade, te dodao kako održava intenzivnu komunikaciju s nadležnim ministrima, državnim odvjetnikom, ravnateljem sigurnosne agencije, hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kao i s predsjednikom Sabora Božom Petrovom.

Plenković je reagirao danas na vijest o uhićenju 10 pripadnika HVO-a u Orašju, istaknuvši kako su o tom slučaju obavijestili i partnere iz EU i NATO saveza te im prenijeli svoju zabrinutost.

Kako prenosi HRT, Plenković je ustvrdio kako su kazneni postupak i uhićenje 10 hrvatskih građana pripremani duže vremena te kako je tajming njihova uhićenja indikativan.

''Želio bih poslati jasnu poruku svim građanima da će naša vlada učiniti sve kako bi zaštitila legitimni interes RH, ali i ljudska prava svih onih koji bi na ovaj način mogli biti ugroženi'', poručio je Plenković, napomenuvši kako poštuje neovisnost pravosuđa, ali da političke formulacije u nekim aktima o udruženog zločinačkom pokretu nisu prihvatljive.

''U potpunosti poštujemo neovisnost pravosuđa, svi ratni zločini moraju biti procesuirani, međutim koncept udruženog zločinačkog pothvata u optužnicama za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv'', rekao je Plenković.

Podsjetio je kako se neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Hrvatske branila i u BiH.

''HVO je u teškim vremenima agresije u BiH osigurao zaštitu Hrvata u BiH, kao i njezin suverenitet. Hrvatska Vlada učinit će sve da spriječi pokušaje revizije povijesnih događaja'', kazao je hrvatski premijer, poručivši kako je europska budućnost jedini put za stabilnost i prosperitet BiH.

Ocijenio je da su krivični postupak i uhićenje desetorice pripadnika HVO-a u Orašju, osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima, očigledno pripremani duže vrijeme, ali da je indikativan vrijeme realizacije.

Podsjećamo, Sud BiH odredio je u srijedu jednomjesečni pritvor desetorici nekadašnjih pripadnika HVO-a, koje su prije tri dana uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad Srbima na području Orašja.

Pritvor je određen Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominkoviću, Josi Nediću, Marku Baotiću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću.

Kopirati
Drag cursor here to close