odbačene optužbe

Snowden: Prijateljska ruka EU mijenja igru

Vijesti / Flash | 30. 10. 2015. u 07:28 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji agent NSA Edward Snowden rekao je da odluka Europskog parlamenta da odbaci optužbe protiv njega potpuno mijenja igru.

Zakonodavni organ Europske unije je u Strazburu s 285 glasova za i četiri manje za protiv, odlučio obustaviti svako gonjenje Amerikanca.

''Čujem da je glasovanje uspjelo proći usprkos velikim pritiscima. Obustavljene su sve optužbe protiv mene i spriječava se ekstradicija. Igra se sada mijenja. Čudno je, izgleda da su izvještaji točni. Ovo nije usmjereno protiv američkih vlasti, ovo je pružena ruka prijatelja. Ovo je prilika da se krene dalje'', napisao je Snowden na svom Twitteru.

Podsjetimo, parlamentarci su pozvali države EU 'da obustave svako gonjenje Snowdena, da mu se pruži zaštita i, naravno, suprostavi se njegovom izručivanju ili vraćanju u treće zemlje - u znak priznanja njegovog statusa uzbunjivača i međunarodnog zaštitnika ljudskih prava'', rekao je sugovornik agencije.

Bivši suradnik specijalnih službi SAD Edward Snowden otkrio je 2013. godine podatke po kojima je američka Agencija za nacionalnu sigurnost masovno špijunirala ne samo građane Europske unije, već i jedan broj europskih lidera.

Inače, Snowden je početkom mjeseca ponudio da se vrati u Sjedinjene Države i da ode u zatvor zbog objavljivanja detalja programa Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), no nije dobio ponudu o nagodbi.

Bivši službenik NSA otputovao je u Moskvu prije dvije godine nakon što je objavio informaciju o prethodno tajnim ovlastima za prisluškivanje i suočava se s optužbama u SAD-u za koje bi mogao dobiti zatvorsku kaznu do 30 godina.

Snowdenova otkrića o NSA, britanskoj GCHQ i drugim obavještajnim agencijama izazvala su međunarodnu rasprave o ovlastima špijunskih službi da nadziru osobne komunikacije i oko granice između sigurnosti i prava na privatnost.

Kritičari tvrde da su njegova otkrića naškodila sposobnosti SAD-a i njihovih saveznika u borbi protiv terorizma.

Kopirati
Drag cursor here to close