Izvršni odbor

SNSD: Držat ćemo se dogovora s HDZ-om o odlasku stranih sudaca iz BiH

Vijesti / Flash | 30. 01. 2017. u 16:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je na danas održanoj sjednici izrazio punu podršku provođenju dogovora koji su postigla rukovodstva SNSD-a i HDZ-a BiH, a koji se tiče parlamentarne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Osim toga, Izvršni odbor je izrazio i očekivanje da se ovoj inicijativi, a zbog interesa Republike Srpske i njenih građana, pridruže sve stranke sa sjedištem u tom bh. entitetu, priopćeno je iz SNSD-a.

Konstatirano je i da je bilo kakva ideja o obnavljanu tužbe BiH protiv Republike Srbije pred Međunarodnim sudom pravde apsolutno neprihvatljiva, štetna po BiH, kao i da bi uticaj takve tužbe na stvaranje nestabilnosti u regiji bio ogroman.

''Zaključeno je da će SNSD učiniti sve da takve inicijative u budućnosti trajno onemogući, a kadrovima koji iz Republike Srpske trenutno sudjeluju u vlasti na razini zajedničkih institucija BiH, upućen je poziv da, ukoliko dođe do takvih ili sličnih inicijativa, u suradnji s institucijama Republike Srpske, odgoarajuće reagiraju'', stoji u SNSD-ovom priopćenju.

Izvršni odbor SNSD-a, dodaje se, pruža punu podršku predsjedniku Miloradu Dodiku ''u borbi za interese Republike Srpske i zaštitu njenih ustavnih pozicija definiranih Daytonskim mirovnim sporazumom, a sankcije proistekle iz te borbe smatra neprimjerenim, štetnim i neprihvatljivim''.

SNSD smatra da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH mora biti popunjen isključivo legitimnim predstavnicima srpskog naroda u FBiH. SNSD poziva sve stranke, nevladine organizacije, akademsku zajednicu i ostale zainteresirane pojedince i grupe na dogovor i kreiranje jedinstvene i jasne strategije za odbranu položaja Srba u FBiH, kao i za puno ustavno ostvarenje prava srpskog naroda u FBiH.

U skladu s tim, Izvšni odbor je najavio da će SNSD početkom ožujka u Drvaru organizirati okrugli stol na kome će se razgovarati o ovoj temi i na koji će biti pozvani svi zainteresirani.

Izvršni odbor SNSD-a je i danas potvrdio od ranije poznati stav SNSD-a, a u vezi s eventualnom promjenom izbornog zakona u dijelu koji se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, a to je da se član Predsjedništva iz Republike Srpske i u budućnosti bira neposredno, dok je pitanje izbora dva člana iz FBiH stvar dogovora političkih aktera iz Federacije BiH.

Također, izražena je puna podrška radu Vlade Republike Srpske i pozdravljena saradnja Vlade Republike Srpske s Vladom Federacije BiH u procesima ekonomskih reformi.

Izvršni odbor SNSD-a izražava zadovoljstvo stanjem u odnosima vladajuće koalicije na razini Republike Srpske, ali i inzistira na jačanju suradnje, posebno u dijelu koji se odnosi na usaglašene principe u radu imenovanih dužnosnika u javnim poduzećima i ustanovama.

Kopirati
Drag cursor here to close