Kriza na vidiku

Srbi će napustiti vlast u BiH

Vijesti / Flash | 30. 01. 2017. u 08:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpske stranke izlaze iz vlasti ako se obnovi tužba Srbiji, objavio je Večernji list navodeći kako su na posljednjem sastanku čelnika vladajućih stranaka, srpski predstavnici izravno upitali predsjednika SDA Bakira Izetbegovića glede ishoda revizije tužbe protiv Srbije.

On se, navodi Večernjak, pred svima ''u pet navrata pravdao kako je to izvan njegove moći te da će bošnjačka strana podnijeti zahtjev za reviziju tužbe''.

Večernjak navodi kako će bošnjačke vlasti ''zasigurno podnijeti'' zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije u predmetu za ocjenu je li se u BiH dogodio genocid te kakva je uloga te zemlje u proteklom ratu te da će ''taj potez vrlo izvjesno dovesti do krize u državnoj koaliciji''.

Izetbegović je pak ranije rekao kako se bespotrebno diže tenzija kada je riječ o mogućoj reviziji postupka koji se vodio pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

''Naravno, ja ću do kraja stajati uz svoj narod, kao i uz to da se ne može trgovati i praviti kompromise na tako bolnim stvarima kao što su genocid. Ne možemo skloniti kosti pod ćilim da bismo napravili privremene političke ustupke i kompromise'', kazao je Izetbegović.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde je 2007. godine presudio da Srbija nije kriva za sudjelovanje, sudioništvo ili pomaganje u genocidu u BiH, a rok za eventualno pokretanje postupka revizije istječe u veljači.

Kopirati
Drag cursor here to close