protiv

Srbi vratili Federaciju na početak

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 13:30 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, prihvatio je, glasujući u cjelini na današnjoj sjednici, zajedničku listu kandidata za novog predsjednika FBiH i dvoje potpredsjedavajućih, ali kada je glasovano pojedinačno po klubovima konstitutivnih naroda, srpski klub nije odobrio tu listu.

Ustavna procedura nalaže da se zbog toga o listi ponovno izjašnjava Zastupnički dom, vjerojatno danas, iako je on već zasjedao tijekom dana te je listu odobrio u prvom krugu

U Domu naroda je, pak, lista odobrena s 30 glasova "za", 12 protiv i četiri suzdržana glasa, kada su glasali svi delegati odjednom.

Kada je, međutim, glasano ponaosob, po izaslaničkim klubovima tri konstitutivna naroda, Srbi su dali samo dva glasa (protiv je bilo deset i jedan suzdržani izaslanik).

Hrvati su s 15 glasova "za" i jednim suzdržanim odobrili listu, kao i Bošnjaci s 14 "za" i tri suzdržana glasa.

Da bi zajednička lista bila odobrena u Domu naroda, osim što je mora odobriti većina od ukupnog broja izaslanika, također je potrebna većinska podrška većine iz svakog izaslaničkog kluba ponaosob.

Na zajedničkoj listi su imena Marinka Čavare, Hrvata po nacionalnosti i člana Hrvatske demokratske zajednice BiH, kandidiranog za novog predsjednika FBiH u sljedećem četverogodišnjem mandatu, potom Melike Mahmutbegović, Bošnjakinje iz Stranke demokratske akcije, koja je kandidirana za jedno od dvoje dopredsjedavajućih FBiH, te Milana Dunovića, Srbina po nacionalnosti, člana Demokratske fronte - Željko Komišić, kandidiranog za drugog dopredsjedavajućeg.

Kopirati
Drag cursor here to close