Europski put

Srbija: Izborni rezultati su snažna podrška demokraciji

Vijesti / Flash | 25. 04. 2016. u 06:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema rezultatima koje je Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) priopćio oko 22.15, koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) je na republičkim izborima u Srbiji osvojila 51 posto glasova birača, a Socijalistička partija Srbije 12,1 posto.

Srpska radikalna stranka je osvojila 7,7 posto glasova, Demokratska stranka 5,5 posto, DSS-Dveri 5 posto, a SDS-LDP-LSV 4,8 posto.

Prema rezultatima pokrajinskih izbora, SNS je osvojila 39 posto glasova, Savez vojvođanskih Mađara 13,4 posto, SPS 8,6 posto, DS 8 posto, a LSV 6,2 posto.

SRS je na pokrajinskim izborima osvojila 6 posto glasova, javlja Tanjug.

Srbija je snažno opredijeljena za europski put

''Današnji rezultati su snažna podrška demokraciji, reformama i EU integracijama. Pokazali smo i sebi i svijetu da je Srbija snažno opredijeljena za europski put. Dirnut sam i ponosan'', rekao je u nedjelju predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić u svom obraćanju novinarima u stožeru SNS-a.

Kazao je da im je "ukazana čast da vode vladu ove zemlje te da ova čast sa sobom povlači i ogromnu odgovornost".

Zahvalio je svima koji su glasali "usprkos neprijatnom vremenu", kao i svima koji su naporno radili na izborima i omogućili da oni, kako je naveo, budu transparentni, iskreni i pošteni.

''Imamo kompletne rezultate na osnovu 77 posto biračkih mjesta. Uradili smo mnogo više posla od mnogih agencija, pa i samog RIK-a. Koalicija 'Srbija pobjeđuje' ima 50.9 posto, SPS 11.23 posto, SRS 7.39, DS 5.44, a tri liste ispod cenzusa'', rekao je Vučić.

Ocijenio je da su današnji izbori glas za prosperitet, poručivši pri tome da "nema vremena za slavlje".

SNS će moći formirati snažnu vladu

Generalni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju Goran Svilanović izjavio je u nedjelju navečer da je SNS na izborima, prema prvim rezultatima, ostvarila veliki uspjeh i da će moći formirati snažnu vladu.

Svilanović je rekao za B92 da je SNS za samo nekoliko godina vlasti dobila podršku velikog broja birača i došla u situaciju da može sama formirati vlast i dodao da će se tek vidjeti kako će je formirati.

Kako prenosi Tanjug, on je kazao da prema prvim rezultatima u parlament ulaze DS, SRS i SPS, dok je još neizvjesno hoće li koalicija okupljena oko SDS biti u skupštini.

''Moj osnovni utisak je da to znači stabilnu i snažnu Vladu Srbije'', naveo je Svilanović istaknuvši da je to dobro za Vijeće za regionalnu suradnju.

Kopirati
Drag cursor here to close