Prihvaćaju odgovornost

Srbija kao odgovorna država pruža pomoć migrantima, ali očekuje pomoć Europe

Vijesti / Flash | 09. 07. 2015. u 14:51 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas u Luxembourg da Srbija, kao odgovorna država, pruža utočište, zdravstvenu i svaku drugu zaštitu tražiteljima azila i da očekuje pomoć Europe.

"Štiteći našu granicu posredno štitimo i granice Europske unije. Sve mjere koje smo do sada poduzeli pokazuju da prihvaćamo svoj dio odgovornosti za upravljanje mješovitim migracijskim tokovima", rekao je Stefanović na sastanku ministara pravde i unutarnjih poslova.

On je dodao da Srbija kroz konkretne aktivnosti i kroz suradnju sa zemljama članicama EU radi sve da omogućimo migrantima neophodnu pomoć, prenosi Tanjug.

Srbijanski je ministar tijekom sastanaka s nekoliko kolega iz država članica EU ali i drugih zemalja, rekao da očekuje pomoć Europe zato što to, kako je naveo, nije pitanje koje se tiče samo Srbije i njezinih građana, već je Srbija zemlja kroz koju se migranti kreću kako bi došli do neke od zemalja zapadne Europe, priopćeno je iz srbijanskog MUP-a.

Napomenuvši da najveći broj migranata prije dolaska u Srbiju prolazi teritorij EU - Bugarsku i Grčku, Stefanović je istaknuo da su usporedo s povećanim priljevom iregularnih migranata, pojačane kontrole na graničnim prijelazima.

Prema njegovim riječima, tijekom ove godine namjeru za traženjem azila u Srbiji izrazilo je 41 864 ljudi, dok je službeni zahtjev podnijelo samo njih 388, a u centrima za azil dnevno ne boravi više od 400 osoba, dok su smještajni kapaciteti predviđeni za oko 800 ljudi.

Taj podatak, kako je rekao, jasno ukazuje da Srbija nije krajnja destinacija migrantima.

Ministar Stefanović je precizirao da je u prvoj polovici 2015. godine na graničnim prijelazima otkriveno 20.104 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što je za oko 800 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

"U prvih šest mjeseci samo je u ilegalnom prelasku srpsko-mađarske granice spriječeno 7 633 osoba i podneseno je 7 083 prekršajnih prijava, što je tri puta više nego tijekom cijele 2014. godine", rekao je Stefanović.

Stefanović u Luxembourgu sastao i s europskim povjerenikom za migracije i unutarnje poslove Dimitrisom Avramopulosom, s kojim je razgovarao o rješavanju pitanja lažnih azilanata.

Dogovoreno je da se uloži više napora i da se snažnije i zajednički pristupi prevazilaženju ovog problema.

Ukazavši da se pritisak na srpsku granicu pojačava iz mjeseca u mjesec, Stefanović je tijekom sastanka s europskim ministrima policije, istaknuo da je MUP Srbije pojačao policijske aktivnosti na ulaznim točkama na teritoriju Srbije, prvenstveno na srpsko-makedonskoj granici, ali i na granicama s Mađarskom i Bugarskom.

"U cilju što bolje zaštite zelenog pojasa angažirane su dodatne snage granične policije i Žandarmerije, uz svu raspoloživu opremu", dodao je Stefanović, precizirajući da je u tom pojasu prema Mađarskoj, Makedoniji i Bugarskoj raspoređeno više stotina policajaca, kao i da se tijekom noći koristi oko 30 termovizijskih vozila i ručnih termovizija.

Zahvalivši kolegama iz Njemačke, Austrije i Mađarske na pomoći u ljudstvu i opremi za zaštitu srpske granice s Makedonijom, Stefanović je rekao da očekuje da će konferencija pružiti jedinstven europski odgovor na pitanja koji je službena stav prema azilu.

Srbijanski ministar očekuje i odgovor o tome kakva je politika prema ljudima koji u velikom broju dolaze iz ratom zahvaćenih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close