Aleksandar Vulin

Srbija mora brinuti o sebi, a ne rješavati velike svjetske probleme

Vijesti / Flash | 12. 03. 2016. u 13:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priljev migranata u Srbiju je zaustavljen, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin i istaknuo da Srbija u vrijeme izbjegličke krize mora voditi računa o sebi, a ne da rješava velike svjetske probleme.

On je istaknuo da u vrijeme kada se jedan dio europskih zemalja zalaže za otvaranje, a drugi za potpuno zatvaranje granica, Srbija mora voditi računa o sebi kao zemlja koja se, naglasio je, nalazi između "čekića i nakovnja".

"Ukoliko zemlje koje se nalaze iza nas na tom putu ili zemlje krajnje destinacije ne žele primiti migrante ni Srbija neće moći da im osigura prolaz kroz svoj teritorij", rekao je Vulin, dodavši kako srbija razumije da najveći pritisak u vrijeme izbjegličke krize trpi Grčka.

"Zato smo tražili od europskih partnera da Grčka bude potpuno uključena u proces traganja za zajedničkim resenjem. Sve se ovo događa zato što Europa nema zajedničko rješenje", smatra Vulin.

Vulin je ocijenio da je aktualna kriza najveći izazov s kojim se Europska unija suočila od svog osnutka i dodao da ukoliko EU ne bude bila u stanju formulirati jedinstvena pravila i nametne ih svim svojim članicama "teško da će moći govoriti o sebi kao organiziranoj grupi".

Istaknuo je kako rješenje izbjegličke krize nije na teritoriju Srbije niti europskih zemalja nego na sjeveru Afrike gdje je sve i počelo.

"Rješenje je tamo gdje su počeli ratovi i gdje su neke zemlje na duže vremensko razdoblje urušene i ne postoji politička stabilnost", kazao je Vulin.

U povodu predstojećeg summita između EU i Turske, Vulin je rekao da Europa mora uložiti još veći napor da zajedno s Turskom povrati političku stabilnost na sjeveru Afrike.

"Ako je to moguće, onda je moguće i zadržati migrante, a onda i vratiti neke od njih. Bez toga to nije moguće. Srbija, ipak, neće to rješavati. Naša politika je da, na prvom mjestu, vodimo računa o sebi, a ne pokušavamo rješavati velike svjetske probleme", istaknuo je on.

Vulin je dodao da Srbija vodi računa o svim svojim građanima te naglasio da svako ljudsko biće na njenoj teritoriji zaslužuje poštovanje i zaštitu, prenosi Tanjug.

 

Kopirati
Drag cursor here to close