Svladati će izazove

Srbija samouvjerena: Bit ćemo pouzdan partner EU

Vijesti / Flash | 12. 12. 2014. u 11:38 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija će nastaviti biti pouzdan partner EU i efikasno će savladati izazove koji se pred svaku državu kandidata postavljaju u tijeku pristupnih pregovora, poručili su danas ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar pravosuđa Srbije Nikola Selaković na forumu ministara unutarnjih poslova i pravde "EU Zapadni Balkan".

Ministar Stefanović rekao je da je cilj Ministarstva da do 2018. u skladu sa politikom Vlade završe proces usklađivanja sa normamama EU i uspješno ih implementira, u cilju veće sigurnosti i boljeg života svih građana Srbije.

On je kazao da su borba protiv terorizma i organiziranog kriminala, trgovine ljudima, kao i Poglavlje 23 i 24 od velikog značaja za Srbiju na njenom europskom putu, prenosi Tanjug.

"Činjenica da će Poglavlje 24, kojim rukovodi MUP, među prvima biti otvoreno, a posljednje zatvoreno, nameće veliku odgovornost ministarstvu na čijem sam čelu", podvukao je Stefanović poručivši da suzbijanje trgovine narkoticima, ljudima i sprečavanje organiziranog kriminala nije samo pitanje sigurnosti unutar Srbije, već čitavog regije i Europe.

Selaković je kazao da će Srbija dati sve od sebe da prenošenjem stečenih iskustava u vezi s pregovaračkim procesom pruži svu potrebnu pomoć državama u okruženju koje tek očekuju koraci koje je Srbija već načinila.

Forum su otvorili talijanski ministri unutarnjih poslova i pravde Anđelino Alfano i Andreo Orland, koji su istakli da se radi o važnom skupu, koji je od strateškog značaja.

Sve zemlje Zapadnog Balkana, kako su kazali, predstavljaju vitalne partnere EU, i njihove politike su usmjerene da postanu dio europskog duha.

Na skupu sudjeluju ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, kao i Kosova (sa zvjezdicom), Albanije, Litve i Italije, a organiziraju ministarstva unutrašnjih poslova i pravde Srbije, pod pokroviteljstvom Italije, koja predsjedava EU, i u suradnji sa Europskom komisijom.

Na skupu ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa regije, koji će razgovarati i na dva odvojena sastanka o izazovima u svojim sektorima, sudjelovat će europski komesar za unutaarnje poslove Dimitris Avramopulos i europska komesarka za pravosuđe Vera Jurova.

Kopirati
Drag cursor here to close