Nova epizoda

Srpska Dan državnosti šalje na Ustavni sud

Vijesti / Flash | 06. 12. 2016. u 14:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici skupštinske većine u Republici Srpskoj (SNSD, DNS i SP) danas su uputili Ustavnom sudu BiH apelaciju za ocjenu ustavnosti triju članova zakona o proglašenju 25. studenog, Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Radovan Višković je u izjavi novinarima u Banja Luci ustvrdio da je taj praznik diskriminirajući za Srbe i da su oni njime stavljeni u podređeni položaj.

''Danas se Dan državnosti BiH obilježava samo u jednom dijelu teritorije BiH, odnosno u FBiH, iz čega proizlazi namjera da se iz toga isključio jedan konstitutivni narod – srpski'', rekao je Višković.

Očekuje da će Ustvani sud BiH osporiti 25. studenog kao Dan državnosti BiH.

''Smatramo kako Ustavni sud BiH, kao čuvar Ustava i zaštitnik principa konstitutivnosti naroda u BiH, u obvezi da podjednako štiti interese svih naroda, pa time i Srbe i zahtijevamo da donese odluka o stavljanju van snage ova tri člana zakona po kojima smatramo da se 25. studenog ne bi trebalo više slaviti kao Dan državnosti BiH'', ustvrdio je.

Ranije su zastupnici većine u Narodnoj skupštini RS-a uputili apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka danom nezavisnosti BiH te usvojenih akata Dom naroda Parlamenta FBiH, jer je poslije izbora konstituiran sa samo 13 izaslanika iz reda srpskog naroda, čime je narušen princip pariteta iz Ustava Federacije BiH. Višković tvrdi da su obje ove apelacije uzete u razmatranje.

Kopirati
Drag cursor here to close