Izlazak

Srpska jamči: Karadžić neće pobjeći

Vijesti / Flash | 01. 06. 2016. u 13:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske dala je jamstva da se haaškom osuđeniku Radovanu Karadžiću odobri privremeni boravak na teritoriji Republike Srpske, a po zahtjevu pravnog zastupnika Pitera Robinsona koji je tražio privremeno puštanje Karadžića dok traje žalbeni postupak po njegovoj žalbi na presudu Pretresnog vijeća Haaškog tribunala.

Jamstvo Vlade RS objavljena je u Službenom glasniku RS br.42, 27. svibnja 2016. godine i proslijeđena je Ministarstvu pravde BiH radi dostavljanja nadležnim organima, priopćeno je danas iz MUP-a Republike Srpske.

Naime, pojedini mediji u su jučer objavili da je Sud u Haagu odbio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadića da bude pušten na privremenu slobodu kako bi prisustvovao četrdesetodnevnom pomenu svom mlađem bratu.

Theodor Meron, predsjednik Mehanizima za međunarodne tribunale, institucije osnovane da završi rad Haaškog tribunala, odbio je Karadžićev zahtjev da bude pušten na privremenu slobodu, ističući da za to nisu ispunjeni uvjeti, priopćeno je iz Haaga.

''Rizik odobravanja privremene slobode je veći u slučajevima kada je donesena prvostupanjska presuda, u odnosu na period kada je suđenje tek u tijeku. Karadžić je već osuđen na 40 godina i ostaje mu još dugo vremena da odsluži kaznu ukoliko presuda bude potvrđena. Takva situacija predstavlja veliki poticaj za bijeg'', navodi se u Meronovoj odluci.

Naveo je kako je "Karadžić u zahtjevu izrazio namjeru da živi na teritoriji Republike Srpske, a da je jamstva da optuženi neće pobjeći poslala samo Srbija, ali ne Republika Srpska ili BiH".

Kopirati
Drag cursor here to close