Izvršenje presude

Štediše Ljubljanske banke prosvjedovale ispred Ureda vijeća Europe u Sarajevu

Vijesti / Flash | 07. 09. 2015. u 10:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH danas su ispred Ureda Vijeća Europe (VE) u Sarajevu organizirali prosvjed uoči zasjedanja Odbora VE koji će razmatrati izvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić i drugi.

Predsjednica Udruženja Amila Omersoftić izjavila je da je Republika Slovenija Uredu za izvršenje presuda VE dostavila zakon koji je usvojila o načinu i uvjetima vraćanja devizne štednje čime nastoje dokazati da su ispunili svoje obaveze, ali štediše smatraju da zakon nije usklađen s presudom Europskog suda za ljudska prava.

Precizirala je da Slovenija štedišama u FBiH čija je štednja pretvorena u privatizacijske certifikate osporava pravo na imovinu, iako je Ustavni sud FBiH poništio te certifikate i oni nisu iskorišteni, čime su štediše oštećene za oko 50 miliona KM.

Omersoftić je dodala da je spomenutim zakonom dozvoljeno trećim osobama da pod vrlo sumnjivim okolnostima naplate štednju, čime su najviše pogođene štediše iz RS-a.

Istaknula je da od Vijeća Europe zahtijevaju da od Slovenije zatraži uklađivanje zakona s presudom Europskog suda za ljudska prava, a od Tužiteljstva BiH da vrati osobne podatke štediša koje je Vlada FBiH poslala u Sloveniju da ne bi došlo do njihove zloupotrebe.

Po njenim riječima, poseban problem predstavlja šutnja bh. institucija o ovom problemu, a nepoznat im je i stav ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka koji predsjedava spomenutim Odborom VE.

Omersoftić je precizirala da njihova ukupna potraživanja iznose oko 250 milijuna eura bez kamata, a da je Slovenija utvrdila kamatu od 1,79 posto što nije kamata koja je presuđena, te su tražili da kamata bude tri posto na godišnjoj razini ili po viđenju.

Naglasila je da vjeruju i očekuju da će Vijeće Europe po osnovu sprječavanja kriminala i poštivanja presude Europskog suda za ljudska prava uvažiti njihov zahtjev da zakon koji je usvojila Slovenija bude uklađen s tom presudom.

Štediše će danas prosvjedovati i ispred zgrade Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close