Egzistencijalna sigurnost

Što dalje od kuće: Više od 35 tisuća ljudi otišlo sa Kosova

Vijesti / Flash | 08. 02. 2015. u 10:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetine autobusa punih putnika krenuli su i sinoć s Kosova prema graničnom prijelazu Merdare sa Srbijom, kako bi, kao i većina njihovih sugrađana od kojih su mnogi privedeni zbog pokušaja ilegalnog prelaska granice, pokušali da nađu egzistencijalnu sigurnost u zemljama Europske unije, piše danas prištinski list "Zeri".

List navodi da privođenje više stotina stanovnika Kosova na granici Srbije i Mađarske i zaustavljanje stotina drugih po željezničkim stanicama u Budimpešti nije spriječilo mnogobrojne da u subotu uvečer krenu u emigraciju.

Ilegalna emigracija je, kako navodi "Zeri", ispraznila mnoge gradove Kosova u kojima se može primijetiti veliko smanjenje stanovništva, dok se vlasnici poslovnih objekata i zanatlije žale da posao rapidno opada.

Stanovnici Kosova, sedam godina nakon proglašenja neovisnosti gube nadu u ekonomski razvoj jer su, kako navodi dnevnik, pretvoreni u prosjake i dovedeni na ivicu ekstremnog siromaštva. Gradovi poput Prištine, Mitrovice, Vučitrna, Uroševca i Gnjilana imaju manji broj stanovnika nego prije dva mjeseca, piše list i dodaje da su mjesta u autobusima koji odlaze s Kosova rezervirana nekoliko dana unaprijed, javlja Tanjug.

Prema pisanju B92 u posljednjih nekoliko dana uhićeno je oko 500 osoba koje su privatnim automobilima, autobusima i drugim prijevozima pokušali otići što dalje od Kosova. Protiv nekih od njih podnijete su kaznene i prekršajne prijave. Policija je oduzimala i automobile.

Prema riječima Fatmira Šeholija prištinskog političkog analitičara, uzrok masovnog odlaska Albanaca sa Kosova treba naći u statističkim izvještajima mnogih međunarodnih organizacija, koje godinama ukazuju na veliku stopu nezaposlenosti, ekstremno siromaštvo i siromaštvo.

"Po službenim podacima udruzenja Majke Tereze na Kosovu 18 posto građana žive u ekstremnom siromaštvu sa 0,90 centi na dan, 28 posto stanovnika živi u siromaštvu sa jedan euro i 40 centi, a stopa nezaposlenosti je stigla čak do 60 posto", rekao je Šeholi.

"Samo za 45 dana sa Kosova je migriralo 35 tisuća Albanaca, a za posljednjih šest mjeseci više od 50 tisuća, među kojima je blizu šest tisuća učenika osnovnih škola", podsjetio je Šeholi.

Kopirati
Drag cursor here to close